Ne znate kako natjerati dijete da četka zube? Iskušajte ove trikove

Foto: 123RF

ZUBE treba četkati nakon svakog obroka, međutim to ne rade čak ni mnogi odrasli, a posebno djeca. Dapače, za istraživanje provedeno u Australiji čak 71 posto roditelja kaže da im je problem natjerati djecu da barem dva puta dnevno pravilno operu zube.

Također, većina njih je priznala da se suočava s problemima jer djeca jedu zubnu pastu ili se igraju četkicom pod vodom.

“Roditeljima treba podrška kako bi njihova djeca usvojila zdrave oralne navike. Iako 90 posto roditelja s djecom o tome razgovara, svima je jasno da djeca ne slušaju uvijek”, kaže Kellie Sloane iz australskog udruženja Life Education koje je provelo istraživanje.

Zanimljiv je i podataka da je troje od pet roditelja reklo da njihova djeca radije slušaju zubara.

“Prevencija je bolja nego lijek. Imamo samo jedne trajne zube i važno je brinuti o njima. Ako djeca u ranoj dobi usvoje zdrave navike, vjerojatnije je da će ih se pridržavati cijeloga života”, dodaje Sloane. 

Ako nedovoljno brinemo o oralnom zdravlju djece, ona će u odrasloj dobiti imati rizik od bolnog kvarenja zubi, tvrdi dr. Rick Iskander.

Zato, ako imate dijete koje ne želi redovito i pravilno četkati zube, iskušajte ove trikove.

1. Budite prisutni i pozitivni

Djetetu su roditelji uzor i moraju se toga pridržavati i kada je u pitanju oralno zdravlje. Ako dijete vidi da i vi sami redovito četkate zube i u tome uživate, veća je vjerojatnost da će i ono to činiti. 

2. Počnite dijete učiti ovoj navici u ranoj dobi

Čim dijete dobije prvi zubić, ispirite ga gazom natopljenom u vodi, savjetuju stručnjaci. U dobi od godinu dana možete djetetu pokloniti prvu četkicu za zube i polako ga, kroz zabavu, početi učiti kako četkati zube.

3. Posjetite stomatologa

Dijete se mora u što ranijoj dobi početi privikavati na redovite posjete stomatologu. Zakažite prvi termin i neka se dijete igra i razgovara sa stomatologom koji će ga štošta naučiti.

4. Pustite da dijete da odaberu zubnu četkicu i pastu

Bilo da vaše dijete želi određenu boju četkice ili okus zubne paste, pustite ga neka samo donese odluku. Tako će više uživati u pranju zubi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.