Neke mliječne formule za bebe sadrže više šećera nego gazirani sokovi

Foto: 123RF

ZNANSTVENICI su otkrili da neke mliječne formule za bebe mlađe od 12 mjeseci sadrže do 8,7 grama šećera na 100 mililitara, dok ih je u gaziranim sokovima i duplo manje (primjerice, u 100 mililitara Fante je 4,6 grama šećera).

To posebno zabrinjava jer, prema nekim podacima, otprilike 60 posto žena djecu ne doji do godine dana, već u nekom trenutku prelaze na dojenačke pripravke, piše Metro.

Istraživanje su provele Gemma Bridge sa Sveučilišta Leeds Beckett i Raman Badi s Kraljevskog koledža u Londonu. Njih dvoje sada upozoravaju da konzumacija šećera kod djece može biti okidač za zdravstvene probleme kao što su pretilost i karijes.

Od ispitanih uzoraka, najviše šećera sadržavala je mliječna formula u kojoj je na 100 mililitara 8,7 grama šećera, što je ekvivalentno dvjema žličicama. Inače, preporuka Europskog parlamenta je limitiranje unosa šećera na 7,5 grama na 100 mililitara.

Bridge i Badi smatraju da je u formulama toliko šećera jer proizvođači pokušavaju stvoriti prirodno sladak okus izdojenog mlijeka. U majčinom mlijeku nalazi se i do sedam grama šećera, ali to je prirodno jer je laktoza posebno proizvedena u majčinom tijelu kako bi se zadovoljile sve potrebe djeteta. 

“U dojenačkim formulama je dodani šećer koji se ne nalazi u majčinom mlijeku. On je loš za bebe i može dovesti do stvaranja karijesa, loših prehrambenih navika i pretilosti”, upozorili su.

Istraživanje je objavljeno u časopisu British Dental Journal.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.