Nijedno nema više od pet slova: Evo popisa imena prvih beba rođenih 2024. u zemlji

Foto: Pexels

PRVE bebe rođene u Hrvatskoj 2024. su blizanke iz Splita. Hana Granić rodila je 31. prosinca 2023. u 23:59 prvu kćer, a drugu samo minutu kasnije, 1. siječnja 2024. Majka nije otkrila njihova imena. U novogodišnjoj noći bebe su na svijet stigle i u rodilištima u drugim hrvatskim gradovima. S obzirom na to da su trenutno najpopularnija kratka imena, ne čudi što su na ovom popisu samo ona koja imaju tri, četiri ili pet slova.

Prva ovogodišnja beba rođena u Zagrebu dobila je ime Eva. To je jedno od najpopularnijih imena u Hrvatskoj - nalazi se na desetom mjestu ljestvice najčešćih ženskih imena novorođene djece. Eva je ime hebrejskog podrijetla koje znači život. Za žene koje nose ime Eva kažu da su vođe i pune života, a imendan slave 24. prosinca.

Prva beba rođena u Rijeci je dječak Igor. Ime potječe iz staroskandinavskog Ingvar, odnosno od Yngvi (ime skandinavskog boga plodnosti) + varr, što znači čuvati ili štititi. Dakle, ako doslovno prevodimo, Igor bi značilo sačuvan od boga Yngvija. Igor je često ime u Rusiji, gdje znači onaj koji je hrabri borac ili odana, vjerna, pravedna, neustrašiva i hrabra osoba.

U Osijeku je prva ovogodišnja beba dobila ime Mila. Mila je četvrto najčešće ime među novorođenim djevojčicama, a nastalo je od pridjeva mila (draga).

Samo jedna od prvih ovogodišnjih beba ima ime od pet slova

U bjelovarskoj bolnici u 1:08 rodila se djevojčica Jana. To je varijanta imena Ana, koje korijene vuče iz starohebrejske riječi Hannah (Hana), što znači milost ili zahvalnost.

U dubrovačkoj općoj bolnici prva beba u 2024. bio je maleni Luka. Njegovo ime je latinskog porijekla i dolazi od riječi luks, što znači svjetlost, oganj ili život. Prema drugom tumačenju, ime je skraćenica latinske riječi lucanus, koja označava žitelja južnotalijanske pokrajine Lukanije. Ime Luka na popisima najučestalijih imena pojavljuje se od 1990. godine.

Prva novogodišnja vukovarska beba dobila je ime Tara. Ono je nastalo prema istoimenoj planini i rijeci, a postoji i tumačenje da je keltskog porijekla te znači kula ili toranj.

Maleni Mateo prva je rođena beba u našičkoj bolnici u novoj godini. Mateo je ime koje je u samim počecima bilo isključivo muško, ali se s vremenom pojavila ženska inačica - Matea.

Dolazi od riječi mattih yah, odnosno od korijena matt, što znači dar, i riječi yah, koja se odnosi na hebrejsko ime za Boga, Jahvu. Stoga označava velik božji dar ili dar samog Boga. Mateo je zapravo španjolska verzija imena jednog od apostola koje je izabrao Isus, a pojavljuje se u Novom zavjetu Biblije. Štoviše, Mateo je prvi autor evanđelja.

I u Puli su prve ovogodišnje bebe blizanci

Na prvi dan 2024. godine prve bebe koje su na svijet stigle u pulskoj bolnici su blizanci Sole i Roko. Sole je žensko ime nastalo od grčke riječi soul, a izvorno od starohebrejske riječi šaul, što znači izmoljen ili od boga željen. Dakle, u prenesenom značenju ime ove djevojčice znači ona koja je željena ili ona koja je jedva dočekana.

Roko znači visok, snažan čovjek. Ime je talijanskog porijekla i dolazi od riječi rocco. Drugi oblik ovog imena je Rok. Sveti Rok zaštitnik je od epidemija i teških bolesti, posebice kuge.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.