Nova studija: Pretilost dječaka može uzrokovati neplodnost u njihovoj odrasloj dobi

Foto: Shutterstock

U NAJNOVIJEM istraživanju provedenom među 268 dječaka u dobi od dvije do 18 godina, koji su bili na Odjelu za pedijatrijsku endokrinologiju na Sveučilištu Catania na Siciliji zbog kontrole tjelesne težine, znanstvenici su otkrili da dječaci s normalnom razinom inzulina imaju dva puta veći volumen testisa od dječaka s povišenim razinama inzulina.

Kod dječaka koji su imali prekomjernu tjelesnu težinu, odnosno koji su bili pretili, inzulinska rezistencija utjecala je na značajno smanjenje volumena testisa u usporedbi s drugim dječacima koji nisu imali problema s težinom. Isto tako, već je od ranije poznato da ova pojava povećava rizik od neplodnosti kod odraslih muškaraca.

"Volumen testisa direktno je povezan sa samom kvalitetom sjemena i obično je dobar pokazatelj hormonalne funkcije", rekao je liječnik Alex Robles. Kako objašnjava, postoje podaci koji otkrivaju kako neplodni muškarci u prosjeku imaju manji volumen testisa u usporedbi s plodnim muškarcima.

''To možemo vidjeti i kod muškaraca koji uzimaju egzogene anaboličke steroide jer oni nakon nekog vremena prestaju proizvoditi vlastiti endogeni testosteron, što u konačno dovodi do smanjenja volumena testisa i proizvodnje spermija'', dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.