Osjeća li beba bol rezanja pupkovine? Stručnjaci razjasnili česte nedoumice

Foto: Shutterstock

JEDNA od prvih stvari koje liječnici i primalje urade nakon rođenja djeteta je da prerežu djetetovu pupkovinu. Budući da je vjerojatno da će beba plakati kada se to dogodi, možda ste se zapitali osjećaju li bebe taj rez?

Budući da su trudnoća i porođaj nešto što izaziva posebne emocije kod svake majke, korisno je znati što više informacija i detalja o cijelom procesu. Znanje može pomoći da odagnate tjeskobu ili nesigurnost, osobito ženama koje to prolaze prvi put. Stručnjaci su za Romper ponudili neke odgovore:

Zašto se pupkovina presijeca?

Jednom kada vaše malo klupko radosti stigne na svijet, ono zaista više nema potrebu za pupkovinom, koja prestaje raditi svoj posao. "Kada se beba rodi, arterije i vene unutar pupkovine počet će se zatvarati i protok krvi između bebe i posteljice će prestati", tvrde stručnjaci.

Osjećaju li bebe kako je prerezana pupkovina?

Budite uvjereni, rezanje pupkovine neće naštetiti vašoj bebi. Zapravo, ona to neće ni osjetiti. "Pupkovina ne sadrži živčane završetke, stoga ne boli mamu ili bebu kada se pupkovina presiječe", riječi su s medicinskog portala.

Je li odgođeno rezanje pupkovine dobra opcija?

U nekom trenutku trudnoće možda ste čuli za odgođeno rezanje pupkovine. To znači da biste trebali odabrati rezanje pupkovine nakon što ona prestane pulsirati, a to je otprilike tri do pet minuta nakon bebinog izlaska na svijet.

Odgođeno rezanje ima neke prednosti. "Omogućavanje dodatnog vremena prije stezanja i prerezivanja pupkovine može povećati volumen krvi u vašoj bebi za jednu trećinu", tvrde stručnjaci. Druge prednosti uključuju poboljšane razvojne rezultate u budućnosti, povećanje djetetovog hemoglobina i hematokrita pri rođenju i povećanje mijelinizacije mozga. Postoje i mnoge prednosti za prijevremeno rođene bebe.

Postoje i neki rizici

"Najveći rizik povezan s odgođenim stezanjem pupkovine je mali porast incidencije žutice kod beba", objašnjavaju. "Osim povećanog rizika od žutice, odgođeno stezanje pupkovine može rezultirati pojavom viška crvenih krvnih stanica u krvi bebe, što može dovesti do problema s disanjem i cirkulacijom."

O svim detaljima o rezanju pupkovine, kao i o bilo kakvim pitanjima, uvijek se najbolje obratiti liječniku koji vodi trudnoću, kao i porodničaru i primalji koji su prisutni na porođaju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.