Otac sijamskih blizanki: "Ne mogu odlučiti koja će živjeti"

Foto: BBC

IBRAHIMA Ndiaye iz Senegala je otac šestero djece, između ostalog i sijamskih blizanki, Marieme  i Ndeye. Nakon što je kontaktirao bolnice u Belgiji, SAD-u, Njemačkoj, Zimbabveu, Švedskoj i Norveškoj, za pomoć se obratio i britanskoj bolnici Great Ormond Street Hospital. Djevojčice su tada imale samo sedam mjeseci, a danas su im tri godine. 

Rodile su se s odvojenim glavama, srcima i plućima, no dijele jetru, mjehur i probavni sustav te zajedno imaju tri bubrega. Nažalost, Mariemino je srce slabije pa liječnici pretpostavljaju da neće dugo živjeti, a to ne bi preživjela ni njezina sestra.

Naime, Marieme operaciju sasvim sigurno neće preživjeti, iako bi razdvajanje moglo pružiti Ndeye šansu za normalan život. Bez razdvajanja, obje će gotovo sigurno umrijeti.

"U ovoj situaciji ne koristite se mozgom nego slušate svoje srce, a svaka odluka koju donesete će ga slomiti", rekao je očajni otac o kojem se BBC snimio i dokumentarac "The Conjoined Twins: An Impossible Decision".

Liječnički tim koji skrbi o djevojčicama zatražio je pomoć etičkog povjerenstva kojem je na čelu konzultant pedijatar dr. Joe Briery, a njegove prognoze nisu nimalo dobre.

"Možemo učiniti nevjerojatne stvari u odnosu na 20 ili 30 godina. Ali samo zato što možemo, to ne znači uvijek da bi trebali. Mariemina smrt znači smrt i za Ndeye i to nije moguće promijeniti ni zaustaviti. A u trenutku kad Marieme počne umirati, više neće biti opcija za razdvajanje", objasnio je on.

Baš zato Ibrahima je odlučio da neće pristati na operaciju jer bi to ubrzalo Marieminu smrt.

"One su zajedno i one su jednake. Great Ormond bolnica bila je prema meni vrlo jasna i otvorena tijekom čitavog liječenja. Došli smo u bolnicu kao pacijenti, ali sada smo više od toga. Liječnički tim smatram obitelj. Nikad nisam osjećao pritisak da moram pristati na operaciju. Uvijek su me poštovali. Znam da će doći vrijeme kad će njih dvije morati otići. No u ovom trenutku one se bore i također mi daju snage za život. Moram znati da sam im omogućio sve što sam mogao. Sretnik sam što sam imao priliku biti dijelom ovog putovanja", zaključio je.

Njihov otac ističe kako djevojčice imaju različite karaktere i da je svaka od njih posebna, piše The Guardian.

"Ndeye je živahna, voli pažnju, a Marieme je mirna i promišljena. Ndeye je vatra, a Marieme led", objasnio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.