Ovih šest znakova ukazuje da je dijete spremno na uvođenje krute hrane

Foto: 123RF

U prvim mjesecima života mlijeko je jedina hrana koju bebe trebaju. Kada im treba ponuditi krutu hranu, pitanje je koje si postavljaju mnoge mame. 

Postoji nekoliko znakova koji ukazuju da je dijete spremno kušati prvu kašicu.

1. Beba je navršila šest mjeseci

Prema smjernica Svjetske zdravstvene organizacije, kruta hrana se uvodi sa šest mjeseci. No, nisu sve bebe iste i neke će pokazati interes i prije nego što navrše pola godine. Treba imati na umu da do 17. tjedna života probavni sustav bebe nije spreman nositi se s bilo čime osim izdojenim mlijekom ili dojenačkim pripravkom.

Ako mislite da je vaše dijete spremno i prije navršenih šest mjeseci za krutu hranu, posavjetujte se s pedijatrom.

2. Beba može sjediti i samostalno držati glavu

Oko šestog mjeseca dijete će obično moći samo kontrolirati glavu i vrat.

3. Beba ima dobru koordinaciju ruku i očiju

Ovaj znak je važan jer znači da je dijete sposobno vidjeti hranu, primiti je i staviti u usta bez vaše pomoći. 

4. Beba može gutati hranu

Ako beba ne zna gutati, hranu će jezikom izbacivati iz usta. To je zapravo refleks koji obično nestane kada beba navrši šest mjeseci.

5. Beba vas sa zanimanjem promatra dok jedete

Još jedan znak koji ukazuje da je beba spremna kušati hranu je da vas sa zanimanjem promatra dok jedete. 

Upamtite da je uvođenje krute hrane velika novost za bebu jer se tako upoznaje s novim okusima, teksturama i mirisima i budite strpljivi.

6. Beba nije sita nakon dojenja ili pojedene bočice mlijeka

Djeca iz mlijeka dobivaju sve potrebne nutrijente tijekom prvih šest mjeseci života. Kada počnu pokazivati znakove gladi nakon dojenja ili pojedene bočice dojenačke formule, vjerojatno su spremni za uvođenje prvog obroka krute hrane.

Prema smjernicama Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije, za početak dohrane dovoljno je djetetu ponuditi žličicu kašice nakon što je pojelo mlijeko. 

“Beba mora biti sita da bi mogla ispravno istražiti nešto novo s čim se susreće. Ponudite joj žlicu, ali nemojte je prisiljavati: pričekajte da sama otvori usta te joj dozvolite da se igra hranom s prstima, ali pripazite da je ohlađena”, kažu.

Za hranjenje djeteta trebat će vam stolac u koji ga možete posjesti, manje zdjelice i žličice za bebe, krpice za zaštitu odjeće i brisanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.