Ovo ime je postalo jedno od najpopularnijih u Hrvatskoj. Znate li što znači?

Foto: Pixabay

2023. u Hrvatskoj je rođeno 357 Rita. Time se to ime svrstalo na treće mjesto najpopularnijih imena za djevojčice. Godinu prije bilo je na sedmom mjestu deset najčešćih imena za djevojčice. Tada su ga dobile 333 bebe. Znate li što ime Rita znači?

Ime Rita ima španjolsko i grčko podrijetlo. Potječe od imena Margarita, koje u grčkom jeziku znači biser, a u španjolskoj označava cvijet tratinčicu.

Sveta Rita je zaštitnica bespomoćnih i majki. Ime se povezuje s veseljem i prijateljstvom, a istovremeno je snažno i prepoznatljivo u cijelom svijetu. Neke poznate inačice ovog imena su Margareta, Greta i Gita.

Prema portalu Acta Croatica, Ime Rita Ime Rita javlja se uglavnom na sjevernom Jadranu, a najmanje u središnjoj Hrvatskoj. Većina osoba imena Rita žive u Zagrebu, Puli i Rijeci, a relativno gledano, najveći postotak imenjaka živi u Milni na otoku Braču gdje Rite čine 0.23 posto ukupnog stanovništva. U Hrvatskoj je ovo ime bilo najmanje popularno od 1966. do 1976. godine. Danas u Hrvatskoj živi 2566 Rita.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.