Ovo je najskuplji grad za odgajanje djeteta

Foto: EPA

U SAN Franciscu je skupo živjeti, a još je skuplje tamo odgajati djecu. Prosječna godišnja cijena odgoja djeteta u Zaljevskom području San Francisca gotovo je dvostruko veća od one koju Amerikanci obično plaćaju, prema analizi 381 američkog grada koju je provela platforma za financijsko savjetovanje SmartAsset.

Podizanje jednog djeteta u San Franciscu u prosjeku godišnje košta 35.647 dolara ili 33.217,66 eura, što taj grad čini najskupljim mjestom u SAD-u za zasnivanje obitelji.

To je znatno iznad ukupnog američkog prosjeka od 20.813 dolara godišnje i gotovo tri puta više od najniže rangiranog grada Morristowna u Tennesseeju, gdje troškovi odgoja djece iznose 14.577 dolara godišnje.

Drugim riječima, trošak podizanja djeteta u San Franciscu nešto je manji od onoga što biste zaradili radeći puno radno vrijeme za 18.07 dolara po satu, koliko će iznositi gradska minimalna satnica od srpnja 2023.

U troškove su uključeni hrana, stanovanje, briga o djeci, zdravstvena skrb i troškovi prijevoza, na temelju podataka iz MIT-jovog Living Wage Calculatora za 2022. godinu. Najveća stavka u ukupnim troškovima odnosi se na stanovanje, koje se kreće od 12 do 13 tisuća dolara godišnje, ovisno o tome gdje živite.

Najjeftiniji američki gradovi za podizanje djeteta su u Južnoj Karolini

Inače, u Kaliforniji se nalazi osam od 15 najskupljih gradova za odgoj djeteta. Iznenađenje je da su, unatoč relativno niskim troškovima stanovanja, gradovi u Michiganu među najskupljim mjestima u SAD-u za odgoj djeteta, s Ann Arborom, Kalamazooom i Detroitom među prvih 15.

S druge strane, sedam od 15 najpovoljnijih američkih gradova za podizanje djeteta može se pronaći u Južnoj Karolini. Charleston, Greenville, Columbia i Hilton Head su među najjeftinijima, s prosječnim godišnjim troškovima oko ili ispod 16.000 dolara, prema SmartAssetu.