Ovo su jasni znakovi da je dijete ušlo u pubertet

Foto: Shutterstock

PUBERTET je posljednji dio djetinjstva, odnosno razdoblje u kojem dječje tijelo sazrijeva u tijelo odrasle osobe sposobne za reprodukciju. Iako svako dijete ulazi u pubertet kada je za to spremno, u većini slučajeva to se događa oko 12. godine. Djevojčice u pubertet često ulaze dvije godine ranije od dječaka. Kako objašnjavaju liječnici, postoji nekoliko znakova koji jasno pokazuju da je dijete ušlo u tu fazu života.

Znakovi puberteta kod djevojčica uključuju rast stidnih i drugih dlaka na tijela, pojačano znojenje, nagli rast u visinu, razvoj grudi, početak menstruacije i probleme s kožom, najčešće pojavu prištića ili akni. Kod dječaka znakovi puberteta donekle su slični. Oni također uključuju rast stidnih dlaka, ostalih dlaka na tijelu i dlaka na licu, pojačano znojenje, nagli rast u visinu te kožne promjene, ali i povećanje testisa i penisa, rast mišića i produbljivanje glasa.

Osim fizičkih promjena, pubertet nosi i one psihološke. Česte su promjene raspoloženja kod djece, kao i nagla spoznaja o vlastitoj seksualnosti, razvijanje identiteta te želja za stjecanjem neovisnosti od roditelja. Kako objašnjavaju psiholozi, dijete u pubertetu također često ulazi u konflikt s jednim ili oba roditelja.