"Ovo su najbolje lekcije koje mi je moja mama dala"

Foto: Pinterest/Instagram 

PJEVAČICA, glumica, majka i velika latino zvijezda, Thalia, objavila je nedavno članak koji nas je oduševio, a vidjet ćete i zašto, jer tiče se lekcija koje je naučila od svoje mame. A znamo jako dobro koliko mame znače u životu, koliko majčina mudrost ostaje u nama i koliko nam pomaže sada kada smo i same - mame. 

Moja je majka predivna, sjetim je se jako često, jer upravo je ona najzaslužnija za sva moja životna dostignuća. 

Reći ću vam i zašto, napisala je Thalia. 

Mame su ratnice 

Nema toga što mama ne može, znam to, osjetila sam to. Znam koliko je bilo teško odgajati kćer bez oca, koji je umro kada sam ja još bila mala, ali, iako nam je nedostajao, moja mama ratnica zauzela je stav i činila sve što je u njenoj moći da u nas usadi važnost samopouzdanja, važnost teškog rada, naučila nas je da se sve može, samo treba biti dovoljno hrabar i dovoljno ustrajan. 

Ali, ono najvažnije što nam je govorila cijeli život, i poslušala sam ju, je to da uvijek moram vjerovati sebi. Kad god nam je bilo teško, ona nas je svojim riječima dizala i nije dozvoljavala da posustanemo, već da slijedimo svoje snove i vjerujemo u njihovo ostvarenje. Bilo je trenutaka kada smo svi stali pred zid i ona nas je tada nasmijavala svojim optimizmom i potjerala da skupimo svoje stvari i jednostavno odemo tamo gdje ćemo moći ostvariti svoje ciljeve. 

Govorila mi je da ću je cijeniti još više kada i sama postanem majka 

Možda zvuči kao klišej, ali kad postanete majka, odjednom ste u stanju shvatiti sve ono što vam je vaša mama govorila. Bezuvjetna ljubav jedna od stvari koje nisam toliko shvaćala dok nisam i sama rodila, a to je ono što je moja mama meni oduvijek pokazivala, čak i u trenucima kada to nisam zaslužila. "Jednoga dana shvatit ćeš" - te riječi danas toliko odzvanjaju u moj glavi, jer sam shvatila da, bez obzira što vam vaša nestašna djeca naprave, djeca nisu svjesna mnogo toga, bez obzira na sve, voljet ćete ih najviše i doista bezuvjetno. I hvala ti mama na tvom vječno strpljenju, sada razumijem i često, zbog tebe, budem još bolja majka svojoj djeci. 

Majčin dan je svaki dan

Sjećam se njene ljutnje da majčin dan doista ne bi trebao biti dan kada se slave majke. Majke bi se trebale slaviti svaki dan, tijekom cijele godine i to ne cvijećem i poklonima, već poštovanjem i ljubavlju. Majke bi trebale biti one kojima će se djeca posvetiti svaki dan, malom gestom, bilo kakvom, jer veza majke i djeteta, koliko god čvrsta bila, ipak treba svakodnevnu njegu i pozornost. Majke su samo jedne, a život je toliko kratak da ta neraskidiva veza majke i djeteta treba još neki začin, još neku crticu, svaki dan. Takvu vezu želim dobiti i od svoje djece. 

Zaboravi na prošlost, nek ne smeta sadašnjosti 

Nijedno dijete nije namjerno zločesto prema svojim mamama, ali jednostavno, svatko je od nas prolazio razdoblja kada smo se osjećali kao da nas nitko ne razumije. Kada nismo nalazili prijatelje u osobama koji su na bile blizu, kada smo bili ljuti na cijeli svijet. U takvim situacijama, mama je ta koja će podnijeti teret djetetove ljutnje, čak i kada nije kriva, a najčešće i nije kriva. Sjetimo se koliko smo ponekad tražili od naših mama da nas razumiju i da nas istovremeno puste na miru. Kada smo očekivali da će riješiti naš problem, ali nismo željeli reći što nas sve točno muči.

Da tako nešto napravimo bilo kome, teško da bi nam samo tako oprostili, ali mame... mame će doista učiniti sve da poprave stvar, ako mogu ili da više nikada problem ne spominju. Mame su te koje prve opraštaju, jer da ne opraštaju, čvrsta veza postajala bi sve slabija, a sadašnjost i budućnost zatrovana starim ranama. Toliko je oslobađajuće otpustiti prošlost, zagrliti se i misliti samo na budućnost. 

Male stvari imaju najveću vrijednost 

Onaj tko ovo još nije shvatio, nikada nije imao mamu koja je toliko mnogo malih stvari učinila u životu. Te male stvari, te sitnice - smijeh, vesele rutine, gledanje filmova pod istom dekicom, rađenje frizura u kasni sat... to je ono što čini život i što veliča našu sreću. Što god rekli, moja mama uvijek kaže - sreća je u malim stvarima, i zato mame, sjetite se toga i sjetite se svoje mame. Učinite odmah sada, ako možete, nešto sitno za nju, vjerujte, nijedna druga sitnica neće danas biti toliko velika kao taj znak ljubavi prema mami.  

Ako možete, jer ja više ne mogu. 

Thalina je majka umrla još 2011. godine i zato je ovo pismo majci još dirljivije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.