Ovo su stvari koje rade sve toksične majke, tvrde psiholozi

Foto: Pexels

ODRASTANJE uz toksičnu majku može ostaviti ozbiljne posljedice na život djeteta, objašnjavaju psiholozi. Naglašavaju i da postoje određene stvari koje radi gotovo svaka toksična majka, a mogu uzrokovati više štete nego koristi, donosi Psychology Today.

Posramljivanje djeteta

S ovim se može početi već u najranijim djetinjstvu, tvrde psiholozi, a majke koje imaju naviku posramljivanja djeteta obično koriste fraze poput ''ti uvijek" ili ''ti nikad''. Ako ih majka koristi dovoljno često, dijete interpretira te poruke kao određenu dozu samokritičnosti, a svaki budući neuspjeh pripisuje manama svojeg karaktera. Istraživanja pokazuju da kod većine djece, naročito ženske, ova navika rezultira samokritičnošću, lošim mentalnim zdravljem, pa čak i depresijom.

Prebacivanje krivnje

Toksični roditelji imaju naviku za svaku svoju pogrešku okrivljavati ljude oko sebe, pa tako i djecu. Ne samo da ova navika loše rezultira kada je riječ o djetetovom zdravlju i samopouzdanju nego se ono kasnije može ponašati na jednak način jer je takvo ponašanje usvojilo od svoje majke, tvrde psiholozi.

Uspoređivanje s drugima

Jedna od stvari koje toksične majke često rade je uspoređivanje djeteta s drugom djecom, a često je riječ i o njihovoj braći ili sestrama. Naime, ovo je određeni način emocionalne manipulacije u kojoj majka nastoji posramiti dijete te ga natjerati da se ono osjeća loše, a sve s ciljem kako bi, naprimjer, ubuduće napravilo nešto što se od njega tražilo, imalo bolje ocjene ili bilo poslušnije. Međutim, stručnjaci objašnjavaju da ovakvo ponašanje ne daje dobre rezultate, upravo suprotno, negativno djeluje na samopouzdanje djeteta, ali i na njegov odnos s majkom.

Prikrivena ili pasivna agresija

Vikanje i fizičko kažnjavanje nisu jedine stvari koje štete djetetu. Majka koja ima naviku iskazivati ​​pasivnu ili prikrivenu agresiju prema svom djetetu također negativno utječe na brojne aspekte u njegovom životu. Jedno istraživanje pokazalo je da su se djeca koja su tijekom djetinjstva bila izložena verbalnim ucjenama ili uvredama kasnije bila anksiozna, povučenija, imala su problema sa spavanjem, a bila su i sklonija depresiji. Adolescenti koji su bili izloženi prikrivenom tipu pasivnog agresivnog ponašanja majke imali su problema s reguliranjem ponašanja poput pažnje i koncentracije na nastavi, bili su agresivni te skloni kršenju pravila.