Ovo su znakovi da vam je dijete možda razmaženo, postoje rješenja

Foto: Shutterstock

BEZ obzira na dob djeteta, izraz razmaženost označava skupinu neprivlačnih karakteristika djece. Mnogi roditelji vjeruju da je razmaženo ponašanje normalan dio razvoja. Oni to tretiraju kao fazu koju njihovi mališani na kraju prerastu. Međutim, prečesto se ovo neprivlačno ponašanje prenosi čak i u odraslu dob. 

Roditelji uslijed razmaženih ispada mogu doživljavati i neugode u javnosti, a djetetova sposobnost formiranja i održavanja zdravih odnosa s članovima obitelji, vršnjacima i ostatkom zajednice je kompromitirana. Opisivanje i označavanje djece kao razmažene služi samo za prepoznavanje problema, a ne radi se o detektiranju stvarnog uzroka problematičnog ponašanja niti nudi ikakva rješenja.

Činjenica je da razmažena djeca u svojoj srži nisu bezobrazna, nepristojna ili sebična. Umjesto toga, zapeli su u različitim fazama emocionalnog razvoja koje više ne odgovaraju njihovoj dobi i razini funkcioniranja.

Znakovi razmaženog ponašanja tijekom ranih godina

Najčešća oznaka i pokazatelj ponašanja koji se koristi tijekom ranog djetinjstva za opisivanje razmaženog djeteta je "zahtjevno". Mala djeca i starija djeca predškolske dobi često se nazivaju razmaženom kad uporno vrište i bjesne da dobiju ono što žele, kad ne dobiju ono što žele i kad im se nešto brani. 

Suprotno uvriježenom mišljenju, roditelji koji popuštaju zahtjevnom ponašanju to ne čine jer žele odgajati razmaženu djecu. Umjesto toga, oni to čine kako bi zaustavili ponašanje.

Rješenje: Roditelji ponekad nude hranu kao kompenzaciju za lijepo ponašanje. Dijete vrišti i zahtjevno je, a iznenađenje u obliku čokolade ili čipsa daje roditeljima dojam da rješavaju problem. U stvarnosti, nagrađuju negativne obrasce ponašanja. Suprotno tome, ako mame i tate zahtijevaju da djeca koriste razgovor i riječi za koje su sposobni, zahtjevno ili razmaženo ponašanje će nestati prirodno.

Znakovi razmaženog ponašanja tijekom vrtićke dobi

Do polaska u vrtić, djeca bi trebala naučiti osnove primjerene komunikacije s odraslima i vršnjacima. Također bi trebali vježbati strpljenje i, što je najvažnije, razviti osjećaj empatije. Empatija ne znači samo sposobnost postavljanja sebe u kožu druge osobe. To također znači razumijevanje da su ponekad potrebe i osjećaji drugih važniji od vlastitih. 

Međutim, ako se ne riješi zahtjevna faza iz ranog djetinjstva, nepoželjno ponašanje će se nastaviti kako djeca odrastaju, samo u odrasloj dobi klasificira se kao bezobzirno.

Rješenje: Kako djeca odrastaju, trebala bi postati svjesna društvenih konvencija i naučiti poštovati ih. Moraju biti u stanju biti dio zajednice i procijeniti je li pravo vrijeme za postavljanje nekih pitanja ili se čak pridružiti razgovoru. Osim toga, očekuje se da djeca u ovoj dobnoj skupini budu u fazi kooperativne igre. Dijeljenje, komunikacija i slušanje potreba, osjećaja i ideja prijatelja prirodni su dio njihovih vršnjačkih odnosa i interakcija.

Rješenja za bezobzirno ponašanje uključuju razgovor s djecom o tome da ne prekidaju razgovore odraslih, bilo osobno ili telefonom. Moraju razumjeti da trebaju pričekati, osim ako je problem koji imaju hitan. 

Ignoriranje djece koja redovito ometaju roditelje još je jedan učinkovit način odvraćanja i uklanjanja ovog neželjenog ponašanja. Istovremeno šalje neizravnu poruku da je čekanje na red obvezno.

Znakovi razmaženog ponašanja tijekom adolescencije

Razmaženo ponašanje tijekom adolescencije poprima oblik materijalističkog ponašanja djeteta. Ne samo da žele, već očekuju najbolju odjeću, elektroničke uređaje i slično, a da se ne moraju truditi oko ničega da bi ih dobili. U odnosima s roditeljima, razmaženi tinejdžeri prkosno odgovaraju, ne poštuju roditelje i često vjeruju da se kućna pravila ne odnose na njih. U odnosima s vršnjacima, često se ponašaju sebično i ne razumiju čar dijeljenja i davanja u svojim odnosima.

Rješenje: Preporuka roditeljima ovakve djece je da prestanu davati svojim tinejdžerima ono što žele na zahtjev, već da traže od njih da zasluže ono što traže. Tinejdžeri bi trebali obavljati svakodnevne kućanske poslove, samostalno i bez podsjetnika. Mladi koji marljivo rade obično se bolje brinu o svojim stvarima. Počinju cijeniti svoj trud i, u konačnici, svoju imovinu.

Preokrenuti razmaženo ponašanje kod gotovo odrasle djece nije lak zadatak. Zbog toga se roditelji moraju pozabaviti oko toga, a najpoželjnije je spriječiti da se razmaženo ponašanje ikada pojavi u ranim godinama. 

Počevši od najranije dobi, proaktivni roditelji neće zahtjevnoj djeci samo davati ono što žele. Umjesto toga, od njih će zahtijevati da se smire, nauče prihvatiti riječ "ne", strpljivo čekaju i koriste riječi kako bi postigli zadovoljenje svojih potreba i želja, piše portal Baby Chick.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.