Ovu stvar toksične majke nikada ne rade, kažu psiholozi

Foto: Shutterstock

NAČIN na koji roditelji odgajaju svoju djecu itekako utječe na njihov razvoj i mentalno stanje, ali i ima određenih posljedica na njih jednom kada odrastu. Upravo zbog toga psiholozi ističu da bi roditelji, a naročito majke, trebali izbjegavati određene obrasce ponašanja kojima, najčešće nesvjesno, štete svome djetetu. Kako objašnjavaju, postoji jedna stvar koju toksična majka nikada neće napraviti i upravo je po tome najlakše možemo prepoznati.

Naime, toksične majke sklone su svaliti krivicu na svoje dijete ili partnera, bez obzira na to jesu li oni uistinu krivi za njezino ponašanje ili je zapravo krivnja samo njena. Stvar je u tome da majka koja se koristi nezdravim obrascima ponašanja nikada neće priznati vlastitu pogrešku niti se za nju ispričati.

''Toksična majka u većini slučajeva sebe predstavlja kao najveću i jedinu žrtvu, a djecu tada najčešće ucjenjuje kako bi dobila ispriku od njih ili reakciju kakvu očekuje. Nikada neće priznati da je nešto i njezina krivica, uvijek će drugi biti odgovorni za njezino loše ponašanje ili odluku koja nije bila ispravna'', objašnjavaju psiholozi.