Pedijatri upozorili na dvije stvari koje ne bi dopustili djeci

Foto: Pexels

JESEN je veselo godišnje doba, ali nosi određene zdravstvene i sigurnosne rizike za djecu. Pedijatri su za Today upozorili na dvije stvari o kojima ne bi pregovarali s djecom.

Bavljenje sportom bez zaštitne opreme

Jesen označava početak raznih sportskih aktivnosti. Sport ima mnoge prednosti za djecu, ali važno je poduzeti mjere opreza, na terenu i izvan njega, kako bismo spriječili ozljede.

Doktori kažu da u jesen imaju ogroman porast mišićno-koštanih ozljeda među djecom, kao i potresa mozga povezanih sa sportom.

Zato bi djeca uvijek trebala nositi odgovarajuću zaštitnu opremu, osobito kada je riječ o kontaktnim sportovima.

Odlazak u školu s virozom

Jesen je sezona respiratornih virusa, ali i bakterijskih i virusnih infekcija. Pedijatri tvrde da prvi val respiratornih infekcija kreće oko dva tjedna nakon početka škole. Iako to može biti teško za roditelje, važno je zadržati djecu kod kuće dok ne budu bolje.

Drugim riječima, ako je dijete bolesno, ne bismo ga trebali slati u školu, pogotovo ako ima temperaturu ili ako povraća i ima proljev. Djeca se ne bi trebala uključiti u kolektiv dok im se simptomi ne povuku, a oni s temperaturom bi trebali ostati kod kuće najmanje 24 sata nakon što temperatura nestane.

Slanje bolesnog djeteta u školu može odgoditi njegov oporavak i omogućiti širenje infekcije na drugu djecu koja je onda mogu prenijeti na svoje obitelji. U školi bi djeca trebala prati ruke (osobito nakon toaleta i prije jela) i izbjegavati dijeljenje hrane ili pića. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.