Pet malih načina na koje možemo djeci pokazati da su voljena, prema terapeutkinji

Foto: Pexels

Žongliranje različitim obavezama može biti izazovno, a ponekad se možda osjećamo kao da djeci ne pružamo dovoljno ljubavi i pažnje. Terapeutkinja Chamin Ajjan navela je pet jednostavnih načina kako im pokazati da ih volimo.

1. Aktivno ih slušajte

Kad nam se djeca obrate, trebamo im dati svoju potpunu pažnju. Važno je odmaknuti se od ekrana i pokazati im da ih čujemo i razumijemo.

2. Upitajte ih za mišljenje

Terapeutkinja ističe da nam ovo daje priliku da bolje upoznamo svoju djecu. Stoga je važno pokazati interes za ono što ona misle i osjećaju. Dajući im priliku da se izraze, pokazujemo im koliko su važni.

3. Zagrlite ih

Zagrljaj može imati snažan emocionalni učinak. "Postoji nekoliko prednosti grljenja vašeg djeteta, uključujući oslobađanje od stresa, podizanje vašeg raspoloženja, poboljšanje njihova samopouzdanja, izgradnju povjerenja i jačanje osjećaja sigurnosti", rekla je Ajjan za YourTango.

4. Kreirajte posebne trenutke

Ajjan savjetuje da odvojimo vrijeme za zajedničke aktivnosti, poput kuhanja omiljenog obroka ili igre društvenih igara. To su trenuci koji će djeci ostati u sjećanju.

5. Budite prisutni

Ključno je osvijestiti važnost kvalitetnog vremena s djecom. Trebaju znati da su uvijek dobrodošli i da nam se mogu obratiti za bilo što.

"Reći 'volim te' je važno, ali djela ponekad govore više od riječi. Ove sitnice potvrdit će im da vam je stalo do njih", zaključila je Ajjan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.