Pet stvari koje možete naučiti od neurednijih mama

Foto: 123rf

NEUREDNOST često nije stvar ni lijenosti, ni ignoriranja, često je stvar u praktičnosti, a ona vam, jednom kada postanete roditelji nestašnom djetetu, djeci posebno, postaje vrlina koja će vam itekako trebati da preživite.

S djecom je to jednostavno tako, posao nikada nije gotov i svaki dan se jednostavno vrtite u uvijek isti krug.

Ako ste jedna od onih mama kojoj baš sve mora biti na mjestu, sve kao u apoteci, i to vas sustavno užasno umara, možda je vrijeme da malo otpustite. Možda je vrijeme da preuzmete neke jednostavnije navike kakve imaju oni koje nazivate neurednim ljudima.

Ostavite stvari vani

Predmete koji vam trebaju nekoliko puta dnevno ne morate baš svaki put spremiti na svoje mjesto – ostavite sve na hrpi zajedno, tamo gdje vam treba. Život s djecom, posebno još ako imate bebu ne treba izgledati kao scena ih španjolskih sapunica – sterilna – život s djecom je šaren i baš nitko neće zamjeriti malo praktičnog nereda u vašem domu.

Očistite tek kada ste sigurno da je gotovo

Mnoge mame upadaju u zamku stalnog čišćenja za djecom umjesto da pokoju fleku, pokoju radnu površinu, jednostavne ostave tako i kasnije, kada djeca ili odu spavati ili se zabave s nečim – onda lijepo pobrišete sve. Uštedjet ćete i vrijeme i živce, a u trenucima kada zajedno uživate u stvaranju „nereda“ – u nekoj zabavnoj, šarenoj aktivnosti s plastelinom, bojama, temperama, lakovima, vodom, jednostavno koristite novinski papir ili zaštitu koju ćete baciti skup s velikom većinom nereda. I naknadno pobrisati oko stola, pa ćete tako moći bezbrižnije uživati u igri s njima, bez onih stresova kada djeca stanu mrljati.

Komodice za igračke

Umjesto svakodnevnog sortiranja igračaka, slikovnica, papira i pribora za crtanje u različite kutije, bolje bi bilo klincima jednostavno dati komodicu s ladicama. Tako vam neće uvijek biti važno da su baš sve igračke sortirane, jednostavno, u ladici s knjigicama može uvijek biti kaos skupa s papirima i priborom, a ako će legići biti malo pomiješani s drugim igračkama – ništa za to – klinci ionako dokazano obožavaju sustavno kopati po kutijama. A ladice je jednostavno izvaditi i vratiti u komodicu kada navečer krenete spremati sve.

Neka vam stvari koje trebate budu stvarno razbacane posvuda

Koliko li ste puta krenuli djetetu mijenjati pelena pa shvatila da vam nešto nedostaje – krema, maramice... Pa stalno po stanu tražite nešto. Opustite se. Ostavite maramice na nekoliko mjesta u stanu, dajte djetetu dvoje bočice čaja, ostavite voće na nekoliko mjesta, tako da vam neke stvari uvijek budu na vidjelu i uvijek tu negdje.

Kada djeca zaspu vrijeme je za – odmor

Puno mama ima tu ludu naviku da nakon što djeca konačno nestanu s vidika da se onda razlete i posvršavaju milijun poslova koje su si zacrtale. Pa se onda teško bude i stalno su mrtve umorne. Zato kada djecu krenete spremati spavati usput malo napravite red, a kada djeca zaspu – odmorite. To je ono što majkama kojima sve mora biti po špagi najčešće nedostaje – malo opuštanja.

Bez brige, sve je na svom mjestu – u domu, tamo gdje vam treba, a ne tamo gdje je skriveno.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.