Počeo je Svjetski tjedan dojenja, evo što će se događati u Zagrebu

Foto: Shutterstock

Od 1992. godine, u prvom tjednu kolovoza, obilježava se Svjetski tjedan dojenja. Tada se aktivno promovira dojenje kao način za poboljšanje zdravlja djece i žena.

Naime, dojenje je najzdraviji, najprirodniji i najekonomičniji način prehrane djeteta, s kojim se ujedno razvija i emocionalna povezanost majke i djeteta. Brojna istraživanja pokazuju kako dojenje može smanjiti majčin rizik od raka dojke i jajnika, dijabetesa tipa 2 te visokog krvnog tlaka.

Što se djece tiče, dojenje može pomoći u zaštiti beba od nekih kratkoročnih ali i dugotrajnih bolesti. Naime, pedijatri objašnjavaju kako dojene bebe imaju znatno manji rizik od razvoja astme, pretilosti, dijabetesa tipa 1 i sindroma iznenadne smrti dojenčadi (SIDS).

Također je manja vjerojatnost da će dojene bebe imati česte upale uha i crijevne viroze. Isto tako, majčino mlijeko dijeli antitijela majke s bebom, a upravo ta antitijela učinkovito pomažu bebama u razvijanju snažnog imunološkog sustava i štite ih od potencijalnih bolesti.

Udruga Roda kaže da u Hrvatskoj brojne mjere zaštite i promicanja dojenja osiguravaju majci dojenje bilo kada i bilo gdje, a posebno je u tome proaktivan Grad Zagreb. Povodom obilježavanja Svjetskog tjedna dojenja 2024., u zagrebačkim domovima zdravlja organiziran je niz radionica i predavanja za trudnice i majke.

Primjerice, u prostorima Doma zdravlja Zagreb - Centra, na Krušcima, u Runjaninovoj i u Sigetu, roditeljima će na raspolaganju biti patronažne sestre i tehničari za razgovor, savjetovanje i edukaciju.

U Mjesnom odboru Ban Keglević, u Bleiweisovoj 24, 6. kolovoza od 11:30 do 13 sati, trajat će predavanje o dojenju u javnosti. To je tema o kojoj se naveliko raspravlja nakon što nam se javio tata čiju je suprugu konobar u Shopping centru Point zamolio da dijete doji u WC-u, umjesto u kafiću.

2. kolovoza u 9 sati, na adresi Grižanska 4, održat će se predavanje o najčešćim problemima s dojenjem. Trudnice, dojilje i njihovi partneri moći će doznati kako prevladati te probleme. Cijeli popis aktivnosti možete pronaći ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.