Pola roditelja nije svjesno da ekrani štete dječjem vidu, prema anketi

Foto: Shutterstock

NACIONALNO istraživanje koje je nedavno provelo Sveučilište Michigan pokazalo je da polovina roditelja nije svjesna učinaka vremena provedenog ispred ekrana na vid njihove djece.

Vrijeme ispred ekrana oduvijek je bila popularna tema razgovora među roditeljima, pa čak i pedijatrima. Uz proturječne informacije, roditelji ponekad nisu sigurni koliko bi djeci smjeli dozvoliti da gledaju u ekrane. Pandemija je pogoršala statistiku po tom pitanju. Budući da roditelji rade od kuće i moraju pronaći način da zabave svoju djecu, ekrani su postali velik dio njihovih života. Sada kada se pandemija smiruje, obitelji se pokušavaju vratiti u normalu.

Zabrinutost nakon analize podataka nastala je zato što roditelji očito zanemaruju korake koje bi trebali poduzimati kako bi zaštitili zdravlje očiju svoje djece. Utvrđeno je i da je jedan od sedam sudionika rekao da mu dijete nije bilo na kontroli vida posljednje dvije godine.

Polovina roditelja izjavila je da je svjesna da vrijeme ispred ekrana može utjecati na vid njihovog djeteta, kao i da je već utjecalo, ali to znači da polovina njih toga nije svjesna.

Sarah Clark, jedna od istraživača u anketi, smatra da bi roditelji trebali obratiti posebnu pozornost na ovaj problem, kao i da bi se trebali educirati o načinima za ublažavanje rizika. Ističe da je glavna briga za djecu te dobi miopija (kratkovidnost), a rizik se povećava kada djeca provode više vremena pred ekranima nego na otvorenom.

Izloženost vanjskom svjetlu može pozitivno utjecati na vid, a to je navelo istraživače da predlože roditeljima da se pobrinu da njihova djeca provedu barem dva sata na otvorenom svaki dan. Tijekom ljetnih mjeseci to može biti jednostavno i korisno za cijelu obitelj.

Također je istaknuto da roditelji trebaju paziti da djeca ne drže svoje pametne uređaje preblizu lica jer to može povećati rizik i pogoršati stanje te ubrzati nastanak štetnih posljedica. Također se podsjeća da bi roditelji trebali voditi djecu na kontrolu kod specijalista svake dvije godine kako bi se potencijalni problemi što prije uočili i pravovremeno započelo s liječenjem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.