Posljedice su štetne: Evo što se dogodi kada prekršimo obećanje koje smo dali djetetu

Foto: Shutterstock

SVAKOM se roditelju barem jednom dogodilo da je obećao nešto djetetu, iako je bio svjestan da to neće moći ispuniti. I dok povremeno kršenje obećanja nije opasno ni iznimno štetno, psiholozi objašnjavaju da ono može dovesti do negativnih posljedica ako se događa prečesto. Naime, postoji nekoliko stvari koje se mogu dogoditi ako roditeljima prijeđe u naviku često kršiti obećanja dana djetetu.

Jedna od njih jest gubitak povjerenja. Dijete će s vremenom izgubiti povjerenje u roditelje jer će vidjeti da ne ispunjavaju obećanja i da im ne može vjerovati, a upravo je to najopasnije jer može dovesti do štetnih posljedica kasnije tijekom odrastanja, ali i u njegovoj odrasloj dobi.

Osim toga, ako roditelj prekrši djetetovo obećanje, ono će biti vrlo razočarano, što može naštetiti odnosu između djeteta i roditelja. Psiholozi pritom objašnjavaju da, ako se planovi izjalove i roditelji moraju prekršiti obećanje koje su dali djetetu, trebali bi ga uključiti u neke druge zabavne aktivnosti kako bi mu ublažili bol i razočaranje. Tako mu pokazuju da se znaju iskupiti za svoju grešku i da su je spremni priznati.

Još jedna stvar koja se može dogoditi ako roditelji redovito krše obećanja dana djeci jest stvaranje osjećaja da su nevažna. Kada djetetu nešto obećamo, uvjeravamo ga da nam je važno i da se njegovo mišljenje cijeni. Međutim, ako ne održimo svoju riječ, ono će se osjećati zapostavljeno, bezvrijedno i nevažno, upozoravaju psiholozi. Osim toga, ako održimo obećanje, to će kod djeteta stvoriti sliku da smo iskreni, što pomaže stvoriti osjećaj sigurnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.