Postporođajna depresija ili baby blues?

Foto: 123f

SREĆA koju osjećate dolaskom svoga prvog djeteta katkad može biti zasjenjena osjećajima koji su, uzmemo li u obzir sve kroz što ste upravo prošli - sasvim prirodni. Zato, ako sreća ustupi mjesto strahu, očajanju i želji da se dobro isplačete... nemojte misliti da niste dobra majka. Sve što osjećate izbacite iz sebe, ne zadržavajte i ne potiskujte osjećaje. To je prolazno stanje (traje tri do četiri dana), a stručnjaci su ga imenovali kao baby blues.

Nije riječ, dakle, o neželjenoj postporođajnoj depresiji, težem poremećaju koji može potrajati i nekoliko mjeseci te zahtijeva liječničku skrb. Sasvim ste sigurno o tome čuli, ali niti je postporođajna depresija toliko česta, niti su joj sklonije prvorotkinje. U najtežim slučajevima neke majke jedva da žele pogledati ili dotaknuti svoju djecu nekoliko tjedana. Ipak, to su samo iznimke, ali dobro je i to znati.

Više niste u središtu pažnje

U devet mjeseci trudnoće zasigurno ste bili u središtu pažnje svog partnera, roditelja, prijateljica, suradnika... Sada je u središtu netko drugi, vaš mališan, i sasvim sigurno naći ćete se na drugom mjestu. Zbog hormonalnih promjena, napora, umora, možda ćete teško prihvatiti izmijenjeno stanje, jer i vama je sada potrebna pažnja i toplina. Nemojte se bojati, izrecite to, oni koji vas vole bit će uz vas i bit će im drago pružiti vam svu pažnju ovoga svijeta.

Vjerujte u sebe

Odgajati prvorođenca nije nimalo lako. Sve moramo učiti u hodu, a kada pogriješimo, prekoreni smo za svaku pogrešku plačem i negodovanjem malog i osjetljivog bića. Normalno je osjećati nesigurnost i strepiti hoće li dijete preživiti sve te naše pogreške. Moramo imati strpljenja i znati da svaka mama ima svoj ritam. Zato se nemojte ni sa kim uspoređivati niti žuriti. Katkad, upravo zbog neopravdane žurbe, činimo još više pogrešaka. Stoga postporođajne radionice mogu biti dobra odluka: razmijenit ćete savjete, strahove, razmišljanja... s drugim majkama prvorotkinjama i više se nećete osjećati usamljeno kao prvih dana.

„Istresite“ stres

Zahtjevi majčinstva tako su iscrpljujući da se nerijetko naljutimo zbog kakve sitnice, jednostavno „planemo“. Izgubimo smisao za humor i ne sagledavamo pravilno stvari. Kada se nađemo u takvom stanju dobro je potražiti neki način da se oslobodimo nervoze i smirimo. Napetost nam se nakupila u tijelu pa treba izaći iz tog kruga, riješiti je se. Bilo bi dobro ispisati na papir sve neugodnosti koje nosite u sebi i zamisliti da ih nekome govorite (nikome posebno). 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.