Povedite klince na Noć muzeja 2016.

Foto: 123rf/Noć muzeja

JU-HUJ stigli smo i da najkulturnije noći u godini - Noći muzeja 2016. godine. Kako je najavljeno noćas će skoro 250 institucija, muzeja, galerija, knjižnica, arhiva, otvorit će svoja vrata u više od stotinu gradova diljem Hrvatske, a organizatori očekuju, s obzirom na povoljnu vremensku prognozu da će se ove godine nastaviti trend povećanja broja posjetitelja.
 
Ovogodišnju 11. po redu Noć muzeja obilježit će tema "Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena", kojom će se odati počast tom velikom političaru i biskupu, čija je 200. godišnjica rođenja obilježena prošle godine. S obzirom na temu, otvaranje manifestacije bit će u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU).
 
Na web stranicama Noći muzeja objavljen je cijeli popis i program institucija koji sudjeluju u ovoj manifestaciji, odnosno za 14 gradova - Zagreb, Split, Šibenik, Zadar, Dubrovnik, Pula, Osijek, Rijeka, Varaždin, Sisak, Sesvete, Slavonski Brod, Velika Gorica, Karlovac.  
 
Za vas smo odabrali nekoliko mjesta prikladnih maloj i malo većoj djeci, a dok šećete obavezno malo uživajte i u drugim gradskim znamenitostima. Unatoč tomu što ćete u Zagrebu imati besplatan tramvajski prijevoz i prijevoz Uber taxijem.
 
U Zagrebu će biti moguće obići 40-ak institucija u kojima će biti organizirane ili samo izložbe ili i cjelovit program. 
 
Tehnički muzej “Nikola Tesla”
 
Radno vrijeme Tehničkog muzeja Nikola Tesla u akciji Noć muzeja će biti će od 18 do 24 sata, a ulaz je besplatan na sve ponuđene sadržaje. Posjetitelji će moći razgledati stalni postav Muzeja u prizemlju. Osim Demonstracijskog kabineta Nikola Tesla i Planetarija na raspolaganju su i ostali odjeli - Odjel vatrogastva, Odjel transformacije energije, Odjel prometnih sredstava te Rudarstvo, geologija, nafta.  
 
Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke
 
U Noći muzeja 2016. posjetitelji/ce će imati priliku osjetiti duh vremena Zagorkinog životnog i radnog prostora oživljenog kroz Stalni postav Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke koji je javnosti i medijima predstavljen 2014. godine. Organizirano stručno vodstvo omogućit će Vam informacije o njezinom privatnom životu, spisateljskoj karijeri, aktivističkom i feminističkom radu i svjetski priznatom angažmanu u političkom novinarstvu. Josip Juraj Strossmayer prepoznao je njezin talent za političku analizu i podržao njezin novinarski rad i uredništvo u časopisu Obzor.
 
Zvjezdano selo Mosor
 
Za ovogodišnju Noć muzeja posjetitelji će moći uživati u  raznovrsnom kulturno-znanstvenom programu koji uključuje predavanje o Josipu Jurju Strossmayeru, glazbene točke, scenska uprizorenja i čitanje proznih tekstova i poezije. Središnji element programa će biti popularno-znanstveno predavanje prof. dr. Ivice Puljka, s temom „Tajni život zvijezda“. 
 
Ako vremenski uvjeti to dopuste, večer će biti okončana astronomskim promatranjem neba s terase zvjezdarnice.
 
Muzej automobila Ferdinand Budicki sa svojim stalnim, zanimljivim postavom. 

Hrvatska udruga likovnih umjetnika – Split
 
U Noći muzeja HULU Split organizira radionice suvremene umjetnosti s djecom osnovnoškolskog uzrasta. Od 18 do 20 sati stručni će voditelj kroz igru upoznavati nove generacije s dinamičnim likovnim i multimedijalnim pravcima suvremene umjetnosti.
 
Projekcija novog video uratka Jelene Remetin održavati će se svaka dva sata u Salonu Galić u Noći muzeja. BodyCombat je srednjemetražni 40-minutni film s temom mlade žene koja vodi brutalnu borbu protiv duhova svoje prošlosti. Zahvaljujući BodyCombatu, novom sportu današnjice koji je tjelesna, a osobito psihološka terapija, ona pronalazi snagu da se suoči s teškom obiteljskom tajnom…
 
Tokom čitave Noći muzeja posjetitelji će imati prilike razgledati samostalnu izložbu naziva Kotač vremena.  U seriji fotografija Kotač vremena usamljeno mjesto i trenutak ulaze u novu dimenziju uz pomoć intervencije slikanja na digitalnim negativima te na takav način postaju razglednice gdje je vrijeme ostalo zarobljeno u klišeju.
 
Slikarica, fotografkinja i redateljica, Jelena Remetin je rođena u Splitu, živi u Francuskoj, a djeluje u području audiovizualne i primjenjene umjetnosti više od dvadeset godina. 
 
Astronomski centar Rijeka
 
Kao i svake godine, posjetitelji će moći pogledati interaktivne prezentacije i filmove u digitalnom planetariju, naučiti se orijentirati na nebeskom svodu, pogledati astronomske fotografije, otkriti svijet kroz lupu mikroskopa. Stručno vođena kratka šetnja zvjezdanim nebom upućuje male posjetitelje u čudesan svijet neba. Uz promjenu godišnjih doba najmlađima približavamo tajne Svemira kroz osnove opažačke astronomije i orijentacije po noćnome nebu – pronalaženje zvijezde Sjevernjače i određivanje strana svijeta.
 
Osim toga, mališani će moći uživati i u drugim programima : Izložba starih teleskopa, Promatranje neba kroz teleskop, Mikrosvijet u mikroskopu, Izložba Nebeski slikar, Doba dinosaura, Safari Sunčevim sustavom, Igre svjetla i boja, Dva mala komada stakla, Daleki ledeni svijet: upoznajmo Pluton, Povratak na Mjesec: zauvijek, Prezentacija astrofotografije.

Muzej grada Rijeke
 
U Muzeju grada Rijeke trenutno su postavljene dvije izložbe koje će se moći razgledati u Noći muzeja: Kazalište priča i Tradicijske barke Jadrana.
 
Za male posjetitelje od 8-12 godina bit će organizirana igraonica -  Potraga za blagom u kojoj će moći sudjelovati od 18 do 21 sat. Potraga je vezana uz izložbu Kazalište priča te na njoj djeca moraju pronaći odgovore na pitanja koja će dobiti.
 
Osijek - Muzej likovnih umjetnosti
 
2016. godine, u sklopu Noći muzeja, prezentirat ćemo 2 izložbe koje ćemo promovirati promotivnim, zabavnim i edukativnim idejama: izložba Bakropisi i bakrorezi iz plemičkih zbirki Slavonije i Srijema, i Đuro Seder, retrospektiva 1953.-2015. 
 
U programu su i Dječja Noć Muzeja - za djecu predškolske dobi organiziramo grafičku radionicu slijepog tiska kojom ćemo omogućiti djeci da sama naprave svoju kompoziciju i sama otisnu svoj grafički list, dok će u drugom prostoru, s drugom prešom, biti prilagođene aktivnosti za veću djecu, a sam prostor bit će pretvoren u grafičku radionicu.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.