Povratak na posao s porodiljnog zbog dojenja predstavlja problem mamama

Foto: 123RF

DOJENJE je još uvijek za neke tabu tema. Iako je dozvoljeno na svim javnim mjestima, za mnoge mame problem se javlja nakon povratka na posao. U tom trenutku većina prestaje dojiti ili smanjuje broj podoja zbog osjećaja da njihov poslodavac za to neće imati razumijevanja. 

To je dokazalo i istraživanje provedeno među ženama u dobi od 18 do 40 godina u Americi. Na pitanja je odgovorilo 774 trudnica. Njih 47 posto kaže da razmišlja o promjeni posla i pronalasku novog poslodavca kod kojeg je dojenje prihvaćenije.

63 posto ispitanica reklo je kako smatra da su žene koje doje tijekom radnog vremena stigmatizirane, dok 49 posto smatra da bi dojenje ili izdajanje u uredu moglo utjecati na njihov poslovni napredak.

Od 774 ispitanice, 76 posto je izjavilo da namjerava nastaviti dojiti nakon povratka na posao, ali pritom nemaju sve mjesto na kojem bi to mogle raditi.

Dok 47 posto žena kaže kako u njihovim tvrtkama postoje prostorije za laktaciju sa svim potrepštinama za izdajanje, 29 posto ne radi u takvom okruženju. 13 posto kaže da postoje prostorije u kojima bi se mogle izdajati, ali nisu zamišljene u tu svrhu. Ostatak ispitanica nije siguran.

“Istraživanje je pokazalo da predstoji još puno posla po pitanju dojenja. Zabrinjava da postoje negativne konotacije oko dojenja i izdajanja na radnom mjestu. To jednostavno nije prihvatljivo i mora se promijeniti”, izjavila je Jennifer Jordan iz tvrtke Aeroflow Healthcare koja je provela istraživanje.

Dojenje je nedavno postalo legalno u svim američkim saveznim državama, a donesena je i uredba koja kaže da svi važniji aerodromi moraju imati sobe za laktaciju u kojima će majke moći podojiti dijete ili se izdojiti u privatnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.