Praktični savjeti za putovanje s djecom uz koje će sve stati u prtljažnik

123RF

KOLIKO god prostran automobil vozili, ako putujete s djecom mjesta će gotovo uvijek nedostajati. Stručnjakinja za putovanja Tamela Rich podijelila je nekoliko savjeta kako što bolje iskoristiti prostor i osigurati svim putnicima u automobilu udobnu vožnju i dovoljno mjesta.

1. Pametno slažite torbe

Dobro upakirane torbe znače i uspješno složen prtljažnik automobila.

''Da bi više toga stalo u prtljažnik, prvo morate napraviti mjesta u svojim torbama. Izbacite nepotrebno, a odjeću pakirajte u vreće za vakuumiranje'', savjetuje Rich.

Ako nemate vremena za vakuumiranje, odjeću zarolajte jer se tako neće gužvati i uštedjet ćete na prostoru, cipele slažite uz rubove kovčega, a čarape stavite u cipele.

2. Dajte svakome torbu

Svaki član obitelji trebao bi se spakirati u svoju torbu. Neka sve budu jednake veličine.

''Kada djeci date jednu torbu u koju im mora stati sve što misle ponijeti na put, učite ih da raspoznaju što je važno, a što nije'', tvrdi Rich.

3. Koristite mekane torbe

Mekše sportske torbe bolje ćete moći složiti i zauzimaju manje prostora od glomaznih, tvrdih kofera.

''Ako na putu do cilja planirate stati negdje i prenoćiti, u jednu manju torbu spakirajte sve što vam je potrebno za cijelu obitelj, od higijenskih potrepština do pidžama. Tako ćete izbjeći vađenje nekoliko torbi iz prtljažnika i raspakiravanje, te ponovno pakiranje sljedeći dan.''

4. Slažite prtljažnik kao da igrate Tetris

''Prvo složite teže torbe, na dno prtljažnika, a potom krenite prema vrhu. Prazne prostore punite sitnijim stvarima i vrećicama'', kaže Rich. 

5. Ne zaboravite da prva spakirana torba iz prtljažnika izlazi zadnja

Zbog gužve i priprema za put neki ne razmišljajući ubacuju stvari u prtljažnik.

''Stvari koje vam mogu zatrebati uvijek pakirajte na kraju. Ako vam slučajno zatrebaju grickalice ili dezodorans, nećete morati prekopati cijeli prtljažnik dok ih ne pronađete'', upozorava Rich.

6. Ispraznite automobil prije pakiranja stvari

Ako idete na ljetovanje, sigurno vam ne treba strugalica za led. Izbacite nepotrebno iz automobila.