Prednosti dojenja

Foto: 123rf

DOJENJE je jedno od najljepših iskustava. Čvrsta veza koju uspostavljaju majka i dijete, iako možda zvuči otrcano, osobita je.

Majčino mlijeko pruža idealnu prehranu za vaše dijete. Sadrži antitijela koja pomažu bebi u borbi protiv virusa i bakterija. Beba ima manje mogućnosti da oboli od upale uha, upale dišnog sustava, meningitisa, urinarnih infekcija, povraćanja i proljeva.

Dojenje, odnosno majčino mlijeko je jako hranjivo. Sadrži vodu, proteine, šećere, masnoće, vitamine i minerale. Riječ je dakle o koktelu zdravih sastojaka za vašu bebu. Dojenje također smanjuje rizik od astme ili alergija. Dojenje je povezano sa višim IQ –em u kasnijem djetinjstvu po nekim studijima. Štoviše, fizička bliskost i kontakt očima daju bebi osjećaj sigurnosti. Manje su i mogućnosti da postanu pretili tijekom života. Majčino mlijeko je lako probavljivo, a zahvaljujući tome beba ima manje vjetrova i želučanih tegoba.

Prvih nekoliko dana nakon poroda, vaše grudi čine idealno "prvi mlijeko." To se zove kolostrum. Kolostrum je gusta, žućkasta tekućina, u malim količinama, ali ima je dosta da zadovolji bebine prehrambene potrebe. Kolostrum pomaže novorođenčetu razviti i pripremiti probavni trakt.

Većina beba izgubi malu količinu težine u prvih 3 do 5 dana nakon rođenja. To nema veze s dojenjem. Stručnjaci preporučuju dojenje isključivo do 6 mjeseci života, bez dodatka vode, čaja, soka… Ako dopunjavate dojenje s formulom, vaše grudi će možda imati manje mlijeka, tada se možete izdojiti.

Prednosti za majku

Dojenje sagorijeva kalorije, tako da može pomoći da brže izgubite težinu od trudnoće.

Oslobađa se hormon oksitocin, koji pomaže maternici povratak u stanje prije trudnoće.

Smanjuje krvarenje nakon poroda.

Dokazano je da žene koje doje svoju djecu manje obolijevaju od raka dojke, jajnika i maternice.

Može smanjiti rizik od osteoporoze.

Praktično je, za hranjenje vaše bebe potrebni ste samo vi (ne morate se gnjaviti s bočicama, sterilizatorima, umjetnim mlijekom…).

Štedi novac.

Imate redovito vrijeme za opuštanje sa svojom bebom.

Dojenje vaše bebe sjajna je prilika da produbite povezanost stvorenu tijekom trudnoće. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.