Prezaštitnički stav roditelja šteti djeci, evo kako ga kontrolirati

Foto: Shutterstock

NORMALNO je da se roditelji brinu oko opasnosti s kojima se djeca mogu susresti tijekom života. Međutim, želja da ih se drži podalje od bilo kakvog rizika vodi do pretjerane zaštite i ograničavanja njihove slobode te kočenja njihovog učenja o svijetu. Radi se o nečemu prilično negativnom za razvoj autonomije.

Pretjerana zaštita može se pretvoriti u opsesiju i ograničiti djetetov kontakt s vanjskim svijetom. U konačnici, dijete odrasta u mjehuriću koji mu ne dopušta da bude potpuno svjesno stvarnosti oko sebe. To pogoduje osjećaju nesposobnosti suočavanja s izazovima i značajnom narušavanju samopoštovanja.

Koje su karakteristike pretjerano zaštitničkih majki?

Glavna karakteristika pretjerano zaštitničkih majki je da se pretjerano brinu za sigurnost svoje djece. Treba biti jasno da one to ne rade zlonamjerno, upravo suprotno. Njihova želja da zaštite svoju djecu tjera ih da se ponašaju na ovaj način, a njihov je glavni cilj spriječiti ih da pate ili dožive situaciju koja bi im mogla naštetiti.

Kako se ponašaju pretjerano zaštitnički nastrojene majke?

Sprječavaju svoju djecu da budu neovisna i rade stvari umjesto njih.
Opravdavaju svaku pogrešku svoje djece.
Ne dopuštaju svojoj djeci da preuzmu odgovornost.
Prekomjerno tetoše svoju djecu.
Odbijaju dopustiti svojoj djeci sudjelovanje u aktivnostima ili igri u prirodnom okruženju.
Svojim porukama izazivaju strah, neizvjesnost i zbunjenost u svojoj djeci i podsjećaju ih da postoje stvari koje nisu u stanju učiniti sami.
Uvijek rješavaju probleme koji se događaju njihovoj djeci, ne dopuštajući im da ih sama riješe.

Preporuke za prezaštitničke majke

Shvatite da ovo pretjerano zaštitničko ponašanje nije dobro ni za vas ni za vaše dijete. Kad postanete svjesni negativnih aspekata određenog ponašanja, lakše je prepoznati da to ne radite kako treba i tad ćete biti uspješniji u pronalasku rješenja.

Ta želja za pretjeranom zaštitom svoje djece proizlazi iz nepovjerenja, straha i nesigurnosti koje majke mogu osjećati dok djeca otkrivaju svijet. Vrlo je uobičajeno da su roditelji koji pretjerano štite djecu također bili odgajani u istom stilu, stoga je jako važno poraditi i na vlastitom samopouzdanju kako ne biste prenijeli nesigurnost na djecu.

Dopustite svojoj djeci da sama rade sve što mogu

Roditelji ne bi trebali raditi ništa za što su djeca već sama sposobna. Bitno je dopustiti im da steknu autonomiju i usavršavaju svoje vještine.

Ovisno o dobi, djeca su sposobna raditi određene stvari. Moramo vjerovati u njih i u njihove sposobnosti i pustiti ih da pokušavaju, griješe, ne uspijevaju i pokušavaju ponovo. Izbjegavajte fraze kao što su "ne možeš to učiniti", "dopusti meni" i "treba ti predugo, bolje da ja preuzmem".

Ograničite svoje intervencije i motivirajte dijete u izvršavanju zadataka sve dok ne postigne cilj.

Pomozite samo kad je potrebno

Roditelji bi svojoj djeci trebali biti vodiči koji ih prate i podržavaju. Stoga je važno dopustiti im da naprave vlastite pogreške kako bi mogli učiti iz njih i postati neovisni i autonomni. Ovakvo učenje ključno je za njihovu dobrobit. Dakle, pružajte pomoć samo kada je potrebno, ali ne prije nego što je zatraže, kako piše stranica You Are Mom.