Prijateljstva koja truju dušu - prepoznaj i bježi od toga

Foto: Index

IMAŠ prijateljicu s kojom si eto, baš lijepo kliknula i sve si možete reći, zabavno vam je zajedno,  veselite se, otkrivate jedna drugoj svoje najveće tajne. Da, lijepo je imati takvu prijateljicu, tko je normalan ne bi poželio.  

I onda samo jednog dana ta tvoja prijateljica nema vremena za tebe, otkantava te u svakoj želji da se vidite,  nema vremena za tvoje pozive, za  vaše vrijeme.  I još nije dovoljno da te je tako naglo odlučila maknuti iz svog života, već ima potrebu i vrijeđati te. I to onim najgorim i najgrubljim riječima, nazivajući te raznim pogrdnim imenima.  Omalovažavajući te kao osobu, sprdajući se s tvojim fotkama na fejsu,  sve tvoje je glupo i jadno, ne možeš se ti više mjeriti s njom, jer ipak, ona je superiornija naspram tebe.  Ona je pametna, poslovna žena, ti si tamo neki potrčko,  nisi uspješna u svom poslu. I nije još dovoljno da te tako  ružno izvrijeđa, a ničim izazvana, već joj se jednostavno okrenuo neki sklop u glavi,  nego mora to sve ružno o tebi istresti i tvojim prijateljima.  Blati te na sve strane. A tebe, naravno boli i znaš da to ničim nisi zaslužila, jer bila si uvijek tu za nju. Slušala ju kada joj je bilo najteže, bila joj potpora u svemu. Sada najednom nisi dobra,  nisi je dostojna. 

Pitaš se kako te mogla tako razočarati, kako to prije nisi vidjela da je takva osoba, da gleda i vidi jedino sebe i svoju korist.  Ljuta si na samu sebe,  žao ti je što si dala povjerenje pogrešnoj osobi.  S vremenom se počneš okretati drugim ljudima, zbližavaš se s onima koji te zaista žele saslušati u bilo koje vrijeme, za bilo koji problem. I sve se polako počinje vraćati u normalu.  Kad evo opet nje. Ona bi se ipak opet družila s tobom.  A družila bi se  iz razloga  jer nije stekla nove prijateljice, pa si joj opet ti dobra. Ali ti to ne kužiš, ili ne želiš kužiti.  Najprije joj uopće ne želiš odgovarati na poruke, jer nije niti ona tebi, ne želiš odgovarati na pozive jer nije niti ona tebi.  Ali svejedno, ona ne popušta.  Dok te ne pridobije. I korak po korak uhvati te u svoju mrežu, krenu isprike, pa nije to tako mislila, žao joj je, ima nekih  svojih problema na poslu, doma,  u glavi joj totalno raspadanje. I  naravno, ti bi je trebala razumjeti i sve oprostiti. Pri tome zaboraviti kako nije imala nikakvo raspadanje u glavi dok te vrijeđala pred tvojim prijateljima, omalovažavala na sve načine, ismijavala.  I tako redom, i tako redom. 

Što je najbolje od svega, popustiš,  oprostiš joj i dopustiš joj da ti se vrati u život. Kakva pogreška, ali ti to znaš. Ulizuje ti se na sve moguće načine,  također komentira na sve načine koje je svemir mogao izmisliti kako si najljepša baš na toj fotki, kako  baš tebi najbolje pristaje ta boja ruža ili kako samo ti znaš nositi tu haljinu.  A ti se smješkaš zadovoljno,  sjediš opet s njom na kavici, pretresate stare teme,  druge prijateljice.  Ali ipak duboko u sebi znaš da to više nije to, da nisi zadovoljna u  takvom odnosu, da je to sve lažno, licemjerno, da ona više nije osoba kakvom se izdavala. Kako uopće više takvoj osobi vjerovati, vjerovati da te više neće izdati?  Vjerovati da neće opet o tebi širiti gnjusne laži?  

Gade mi se takvi odnosi, takve osobe nemaju poštovanja prema sebi, smatraju se manje vrijednima kad bilo kome dopuštaju da im se vraća u život.  Imaj svoj stav, drži do sebe, onaj tko te nije cijenio nikada više niti neće,  ma koliko puta ti se vratio u život.  Nisi toliko jadna da bilo koga opet primaš u svoj život,  a pogotovo ne one kojima si bila najveće ruglo.  Ne, nisi dužna takvim ljudima opet otvarati svoja vrata.  Sami su si ih zatvorili svojim ružnim opaskama i omalovažavanjem.  Ima drugih dobrih duša koje će ti ući u život i koje će znati cijeniti tvoju dobrotu, tvoju privrženost.  Lažnim prijateljstvima, licemjernim i podmuklim osobama slobodno poželiš svu sreću, okreneš se i odeš. Nova prijateljstva te čekaju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.