Provođenje kvalitetnog vremena s djecom očevima mijenja strukturu mozga

Foto: Shutterstock

ISTRAŽIVAČI sa Sveučilišta Essex otkrili su da muškarci koji žele biti aktivno uključeni u brigu o djeci i preferiraju uživati ​​u provođenju vremena s njima imaju veći hipotalamus - područje mozga veličine badema, za koje je poznato da igra ključnu ulogu u roditeljstvu i razini privrženosti.

Tim nije siguran povećava li se hipotalamus kao odgovor na provedeno vrijeme s djecom ili su neki muškarci već rođeni s povećanim volumenom hipotalamusa, pa su stoga skloniji provođenju kvalitetnog vremena sa svojom djecom. Bez obzira na to, tim se nada da će rezultati pomoći boljem razumijevanju odnosa između djece i njihovih očeva.

U studiji je tim skenirao mozgove 50 očeva

Sudionici su također ispunili upitnike o svojoj percepciji brige za djecu i o tome koliko su uživali u druženju s njima. Rezultati su otkrili da muškarci koji su postigli više rezultate u oba upitnika imaju veći volumen hipotalamusa.

Hipotalamus ima ključnu ulogu u mnogim važnim funkcijama, uključujući homeostazu, održavanje tijela živim i zdravim te privrženost i roditeljstvo.

Dr. Pascal Vrtička, koji je vodio istraživanje, rekao je: "U mnogim je društvima uključenost tate u roditeljstvo dramatično porasla. Muškarci žele provoditi više vremena i čvršće se povezati sa svojom djecom. Žele postati angažiraniji i samouvjereniji očevi. Sad smo pokazali da se ta uvjerenja vezana za brigu od jeci mogu pratiti duboko u mozgovima očeva."

Rezultati su došli nedugo nakon što je prethodna studija, koja je uključivala istih 50 očeva plus 16 drugih, otkrila da tate i djeca radeći zajedno na zagonetkama postižu "sinkroniziranost" svojih mozgova.

Skeniranje je pokazalo da se mozak tate i djece više sinkronizira ako su tate bili samouvjereni po pitanju svoje uključenosti u život djece.

Dr. Vrtička je dodao: "Tate su, kao i mame, biološki osposobljeni da budu roditelji. Naši podaci su otkrili da se to može vidjeti u anatomiji mozga očeva, kao i sinkronizaciji njihovih mozgova s mozgovima njihove djece, a posebno kod očeva koji su samopouzdaniji i uključeniji. Stoga se čini vrlo relevantnim i opravdanim promovirati važnost uključivanja očeva u brigu o djeci u širem društvenom kontekstu i podržati ih što je više moguće", piše Daily Mail.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.