Psihijatar s Harvarda: Jednostavna rečenica može spasiti svaku vezu

Foto: Shutterstock

Svi imamo veze koje nam mnogo znače, bilo da su romantične ili ne. U teškim vremenima, kada se čini da stvari nisu jasne, rad i trud ključni su za očuvanje tih veza. No, kako to učiniti?

U posljednjoj epizodi podcasta YourTango Open Relationship: Transforming Together, voditeljica Andrea Miller razgovarala je sa psihijatrom s Harvarda, dr. Frankom Andersonom, o frazi koja može pomoći u spašavanju gotovo svake veze.

Da bismo spasili svoju vezu, trebamo razumjeti vlastite reakcije

Često krivimo druge za svoje reakcije, emocije i patnju, ali odgovornost je na nama. "Odgovorni smo za vlastite osjećaje, a ponekad trebamo priznati: 'Ja sam problem; problem je u meni'", rekla je Miller. To znači priznati svoje nedostatke i raditi na njima.

Osim toga, da bismo spasili svoju vezu, trebamo razumjeti vlastite reakcije. Ako ne razumijemo svoje okidače, teško ćemo ih kontrolirati.

Dr. Anderson predlaže da ponavljamo jednu rečenicu kada prepoznamo da su nas okidači nadvladali: "Kad je intenzivno, vaše je." To znači da trebamo preuzeti kontrolu kada primijetimo da je situacija postala intenzivna.

No, okidače nije uvijek moguće spriječiti. Stoga je posjet terapeutu jedan od najboljih načina za učenje samorefleksije, kaže dr. Anderson. Zaključuje da se samorefleksija može prakticirati i kroz tehnike kao što su meditacija, pisanje ili vođenje dnevnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.