Psiholog dijeli tri načina za povezivanje s odraslom djecom

Foto: Shutterstock

Jačanje veza s odraslom djecom može biti put ispunjen nagradama, ali i neočekivanim izazovima. Budući da djeca prolaze kroz prepreke odrasle dobi, dinamika između njih i roditelja neizbježno se mijenja, zahtijevajući nove pristupe za održavanje i produbljivanje odnosa, tvrdi psiholog Jeffrey Bernstein.

"Možete izgraditi dublju, značajniju vezu prihvaćanjem otvorene i iskrene komunikacije, zajedničkim aktivnostima te poštovanjem njihove sve veće neovisnosti. Prema mom iskustvu u roditeljskom savjetovanju, postoje tri učinkovita načina za jačanje odnosa s odraslom djecom", rekao je za Psychology Today.

Evo o kojim načinima je riječ.

1. Otvorena i iskrena komunikacija

Komunikacija je ključ svakog odnosa, osobito između roditelja i odrasle djece. Bernstein objašnjava: "Otvoren dijalog pomaže vam prebroditi razlike i potiče uzajamno razumijevanje. To uključuje aktivno slušanje te dijeljenje misli i osjećaja bez osuđivanja."

2. Zajedničke aktivnosti i kvalitetno vrijeme

"Provođenje kvalitetnog vremena zajedno i uključivanje u zajedničke aktivnosti može značajno ojačati vaš odnos s odraslom djecom. Ključno je pronaći aktivnosti koje vam omogućuju osobno povezivanje i stvaranje trajnih uspomena", ističe psiholog.

3. Poštovanje i podrška za neovisnost

Prepoznavanje i poštivanje neovisnosti odrasle djece ključni su za zdrav odnos. "To uključuje priznavanje njihove autonomije, podržavanje njihovih odluka i poticanje osobnog rasta", napominje Bernstein.

Jačanje odnosa s odraslom djecom zahtijeva hrabrost, razumijevanje i spremnost na prilagodbu. "Ovi pristupi pomažu izgraditi povjerenje, poštovanje i emocionalnu povezanost, osiguravajući da vaš odnos s djecom ostane čvrst. Prihvaćanjem ovih strategija možete stvoriti odnos koji se razvija s vremenom, omogućujući vam da svi rastete individualno a da pritom ostanete duboko povezani", zaključio je psiholog.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.