Psiholog objašnjava zašto se poduzetnice češće razvode

Foto: Pexels

Emancipacija je ženama omogućila financijsku samostalnost. Posljednjih desetljeća bilježi se porast broja žena koje su uspješne u poslu. One su samodostatne i neovisne te različito reagiraju na brak. Štoviše, prema statistikama, one se češće razvode nego druge kategorije žena.

Ruski psiholog, Vsevolod Sazonov, objašnjava da je prvi razlog financijska neovisnost.

"Suvremeno društvo mijenja tradicionalne uloge muškaraca i žena. Žene koje postižu uspjeh u poslu, mogu kod svojih partnera izazvati osjećaj nesigurnosti ili zavisti, pogotovo ako su im prihodi puno veći", pojasnio je.

Drugi razlog je, kaže, brzina donošenja odluka.

"Poslovna žena sama je gradila svoj posao, upravljala ljudima, pa stoga lakše donosi odluku o razvodu od muškarca koji nije za nju, nego žena koja je navikla biti u braku i smatra da drugo nije društveno prihvatljivo", ističe psiholog.

Jedan od razloga leži i u činjenici da žene poduzetnice nikada neće služiti svojim muževima.

"Svaka žena ima pravo izabrati kako će živjeti, ali budući da je riječ o emancipiranim damama, patrijarhalni model obitelji ovdje je jednostavno nemoguć", ističe Sazonov.

Kao četvrti razlog psiholog navodi dvostruko opterećenje, odnosno činjenicu da žene poduzetnice moraju kombinirati posao i kućanske obveze.

"Ako ih partner u tome ne podržava, dolazi do sukoba i nesporazuma. Neravnomjerna raspodjela obaveza u obitelji može uzrokovati nesuglasice, a kao posljedica može doći do razvoda", nastavlja.

Peti razlog su prevelika očekivanja od partnera, a šesti taj što poduzetnice često svoju karijeru stavljaju na prvo mjesto što može značiti manje vremena za obitelj i voljene.

Na kraju, psiholog podsjeća da "postoje mnoge priče u kojima je obitelj pomogla ženi da postigne poslovni uspjeh". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.