Psihologinja: Djeca vole roditelje koji prakticiraju četiri navike

Foto: Pexels

Većina nas ima svoje uzore ili idole. Stoga nije ni čudo što djeca nisu samo opsjednuta slavnim osobama, već pokušavaju biti poput njih, osobito u današnje moderno doba, tvrdi psihologinja i terapeutkinja dr. Sheryl Ziegler.

Dodaje da zbog toga roditelji mogu biti zbunjeni kako ostaviti sličan dojam na svoju djecu.

"Mogu se zapitati kako oni mogu biti najveći utjecaj na svoju djecu te biti njihovi heroji ili osobe koje žele oponašati kad odrastu", rekla je za YourTango. No, kaže da postoje određene navike koje roditelji mogu prakticirati, a koje će osigurati da ih djeca vole.

1. Uvijek budite tu za svoju djecu

"Budite prisutni. Spustite mobitele, prestanite slati poruke, prestanite pričati i počnite slušati. Mislim na slušanje svojim očima, ušima i tijelom. Nemojte ići na nogometnu utakmicu svog djeteta i onda cijelo vrijeme biti pognute glave jer ažurirate svoj status i šaljete e-poštu. Ono sa strane ili s terena zna jeste li bili tamo ili niste, a to što ste tamo tijelom, ali ne i umom, ne pomaže vašem djetetu da se osjeća povezano s vama", objašnjava psihologinja.

2. Jasno odredite svoje vrijeme

"Svi razumijemo da trebate raditi i da se zbog tehnologije uvijek možete osjećati "online". No, vašem djetetu nikada neće biti pokazano da postoji vrijeme i mjesto za rad te vrijeme i mjesto za igru. Odrastat će s osjećajem da ste bili samo napola prisutni, što za njih znači da ste uglavnom bili negdje drugdje, bilo fizički ili mentalno. Odvojite vrijeme u kojem ćete se usredotočiti samo na njih", savjetuje Ziegler.

3. Budite dosljedni

Dosljednost je važna u svim područjima roditeljstva.

"To je način na koji djeca uče, bilo dobro ili loše, što očekivati i što drugi očekuju od njih. Ako vam dosljednost zvuči kao težak zadatak, odaberite područja koja su vašoj djeci najvažnija s obzirom na njihovu dob i radite to - dosljedno. To može biti dolazak kući na večeru, zajedničko čitanje knjige ili dolazak po njih u školu. Što god to bilo, stvorite prilike za maksimalno povezivanje", preporučuje psihologinja.

4. Divite se talentima, a ne ljudima

"Vrlo je važno steći naviku da to radite rano u djetetovom životu. Umjesto da kažete da volite određenog nogometaša ili glumca, navedite da volite način na koji igraju nogomet ili glume u filmu", kaže Ziegler.

Dodaje da djeca moraju rano naučiti da te ljude ne poznajemo osobno te stoga ne znamo kakav je njihov karakter ili integritet u stvarnom životu. "Ta suptilna promjena može imati veliki utjecaj na to kako društvo idolizira slavne osobe i gdje će vaša djeca tražiti uzore. Nikada nije kasno za početak", zaključila je psihologinja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.