Psihoterapeutkinja otkriva 5 znakova burnouta kod roditelja koje je lako previdjeti

Foto: Shutterstock

Burnout kod roditelja, ili izgaranje, karakterizira emocionalna i fizička iscrpljenost. Burnout je kada se osjećamo iscrpljeno, ali se ne možemo dovoljno odmoriti da obnovimo energiju. S vremena na vrijeme, svatko može doživjeti umor. Obično, uz malo odmora ili dobrog sna, taj umor nestaje. No, izgaranje izgleda drugačije. Izgaranje se događa kada opetovano probijamo granice svojih resursa ili ignoriramo upozorenja uma i tijela.

Dakle, s obzirom na moderan, brz način života koji roditelje tjera da obave više zadataka u manje vremena, izgaranje može biti očekivano.

"Puno razgovaram s mamama koje doživljavaju izgaranje i želim osporiti ideju da majčinstvo znači osjećati se kao najgora, najosjetljivija, najoštrija verzija sebe. Iako bi to moglo biti uobičajeno, ne znači da je normalno", kaže psihoterapeutkinja i majka troje djece, Anna Mathur.

Međutim, kako bi roditelji potražili potrebnu pomoć, prvo je važno prepoznati simptome. Stoga je Mathur podijelila pet znakova roditeljskog izgaranja koje je lako previdjeti.

  1. Više ne uživate u stvarima koje su vas prije radovale, npr. hobije ste počeli smatrati obavezama.
  2. "Dobro sam" je vaš uobičajeni odgovor na pitanje kako ste.
  3. Kada imate priliku za odmor, osjećate se krivima za uzimanje predaha.
  4. Odmor vam uključuje alkohol ili listanje po društvenim mrežama.
  5. Vičete više nego što želite.

"Izgaranje se događa postupno, ne preko noći. Na isti način, oporavak od izgaranja također zahtijeva vrijeme. Postajući svjestan svojih potreba i pronalazeći nove načine kako ih izraziti i zadovoljiti, ponovno ćete izgraditi svoju snagu", zaključila je Mathur.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.