Mame i tate, djeca bi mogla zavoljeti zdravu hranu ako im je ovako poslužite 

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Vindija 

RODITELJI se često pitaju zašto su njihova djeca toliko izbirljiva oko hrane. No to je pojava na koju se može utjecati. 

Dokazano je da djeca još u majčinoj utrobi mogu razlikovati okuse. Okusni pupoljci nastavljaju se razvijati i u djetinjstvu, pa je važno upoznati djecu sa što više različite hrane kako bi se na nju naviknula, pokazala je studija objavljena 2022. godine u časopisu Psychological Science. To znači da je važno djeci usaditi ljubav prema zdravoj hrani u najranijoj dobi.

Postoji više inovativnih i zabavnih načina za kreativnost na tanjuru i poticanje najmlađih da istražuju nove, zdrave kombinacije hrane.

Tko kaže da se hranom ne valja igrati?

Na primjer, priprema obroka ne mora biti zadaća samo za odrasle. Djeca su sklonija isprobati nešto novo kada su aktivno uključena. Bilo da je to odabir voća, povrća i mesnih proizvoda u trgovini, pomoć u miješanju salate, ili aranžiranje hrane na tanjur, to može biti prilika za učenje i zabavu.

Zamislite tanjur kao platno, a hranu kao boje za slikanje. Upotrebom kalupa za izrezivanje voća i povrća u zabavne oblike ili slaganjem smajlića na tanjuru obroci postaju zabavni i privlačni. Ovo ne potiče samo kreativnost već i apetit kod djece jer se igranjem upoznaju s hranom i veća je šansa da će je prihvatiti.  

Foto: Shutterstock

Dobra ideja su i obroci s temom, poput morske ili svemirske. Na primjer, morski obrok može sadržavati razne namirnice, ali se one mogu organizirati tako da prikazuju morski svijet. Tjestenina provučena kroz komadić hrenovke može predstavljati hobotnicu, a sendviči se mogu složiti u oblik morskog psa. Škrge mogu biti sastavljene od komadića mrkve, dok oči mogu biti masline.

Ne mora sve biti novo

Još jedna korisna ideja je ponuditi hranu koju djeca još nisu okusila uz onu koju već poznaju i vole. Primjerice, novo povrće možete servirati uz piletinu pripremljenu na njima omiljen način.

Dobra vijest je da su zdravi paniranci pečeni na vrućem zraku, pileće Hrenovčice, Šunkica i Najposebnija salamica pod novim brendom Cekin Kids dostupni u varijanti od filea pilećih prsa, bez aditiva (konzervansa), pojačivača okusa, umjetnih bojila, a dolaze i sa smanjenim udjelom soli. Ujedno se radi o jedinim antibiotic-free proizvodima za djecu koji se proizvode od mesa s hrvatskih farmi.   

Na taj način roditelji djeci mogu pružiti ukusne obroke s najboljom nutritivnom vrijednošću. Cekin Kids najnovija je linija proizvoda u asortimanu piletine broj 1 u Hrvatskoj i odličan je izbor za doručak, užinu ili večeru u kojoj može uživati cijela obitelj. Dugogodišnja kvaliteta Cekin proizvoda potvrđena je najnovijim certifikatom "Proizvedeno bez upotrebe antibiotika", koji potrošačima jamči da pilići ni u jednoj fazi uzgoja ili obrade nisu tretirani antibioticima.

Certifikat dodjeljuje certifikacijska kuća DNV Adriatica na temelju STP 80 specifikacije za uzgoj bez antibiotika.

Tako se djeca, a i njihovi roditelji, mogu osloniti na provjerene okuse i sastave svježih Pilećih Ražnjića, Pileće Šunkice, Najposebnije Salamice, Paštetice i paniranaca – Popsića, Školica i Dinosa.

Pokažite djeci da ste zadovoljni napretkom

Pohvala za uspjeh na dijete djeluje puno bolje nego kritika. Kada djeca isprobaju novu hranu, čak i ako je samo kušaju, važno je pružiti im potporu i ohrabrenje. Tako se gradi pozitivan odnos prema isprobavanju novih stvari. Isto tako, važno je nuditi, a ne forsirati. Pružajući djeci izbor između dvije zdrave opcije, povećava se vjerojatnost da će biti voljni isprobati nešto novo.

Uz malo kreativnosti i strpljenja, obroci mogu postati prilike za učenje, igru i istraživanje. Nije cilj samo nahraniti tijelo već i potaknuti maštu i izgraditi temelje za zdrav odnos prema hrani. U svijetu u kojem prehrana igra ključnu ulogu u zdravlju nikad nije prerano započeti s dobrim navikama.

Sponzorirani sadržaj donose Index i Vindija u skladu s najvišim profesionalnim standardima.