Roditelji iz Danske odgajaju sretne tinejdžere jer slijede ovih 10 načela

Foto: EPA

ODGAJANJE tinejdžera može biti izazovno bez obzira na to u kojoj zemlji živite. Ali, ako slijedite načela roditeljstva koja se koristi u jednoj od najsretnijih zemalja na svijetu, imate temelje za manje stresan obiteljski život. To tvrdi danska psihoterapeutkinja Iben Sandahl, koja ističe da je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) proglasila njezinu domovinu najsretnijom zemljom na svijetu gotovo svake godine od 1973. Dakle, ako roditelji žele odgojiti sretne, dobro prilagođene tinejdžere, čini se da je roditeljstvo koje prakticiraju Danci pravi put.

"Fokus bi trebao biti na odgajanju samouvjerenih, zdravih tinejdžera s karakterom. Koliko god to teško zvučalo, pokušajte ostati mirni kada tinejdžeri bjesne. Danski način odgoja odličan je pristup za one koji žele proći kroz tinejdžerske godine svoje djece bez beskrajnih svađa. Pomoći će roditeljima i skrbnicima da odgajaju tinejdžere s povjerenjem i smirenošću, čak i kada je to izazovno", objasnila je.

Sandahl, koja ima kćeri u dobi od 19 i 22 godine, u svojoj novoj knjizi The Danish Way Of Raising Teens opisala je 10 ključnih načela danskih roditelja u odgoju.

Vjerujte im

Sandahl kaže da je povjerenje važno prakticirati od rane dobi iako nikad nije prekasno pokazati povjerenje u svoje dijete.

"Povjerenje pomaže u izgradnji dobrobiti, sigurnosti i odnosa punog povjerenja. Povjerenje je svjestan izbor. Ako vaš tinejdžer poštuje zajedničke dogovore i osjeća da mu roditelji bezuvjetno vjeruju, živjet će u skladu s tim", objašnjava.

Cijenite zajedništvo

Zajedništvo znači održavanje bliskog i smislenog odnosa s tinejdžerom. Sandahl ističe da tinejdžeri trebaju roditelje uz sebe. 

"U svijetu punom nesigurnosti tinejdžeri trebaju sigurno mjesto u zajedništvu doma. Inače će odletjeti i pronaći druga mjesta izvan kuće koja neće uvijek biti pozitivna i sigurna", upozorila je.

Suosjećajte s njima

Empatija, koja ljudima olakšava povezivanje s drugima, razvija se u djetinjstvu kroz odnose s roditeljima, a taj proces se nastavlja u adolescentskoj dobi. Prema Sandahl, osim pokazivanja empatije prema svom tinejdžeru, roditelji se trebaju pokušati povezati i s vlastitim osjećajima.

"Što su roditelji otvoreniji prema svojim osjećajima, to će tinejdžeri biti bolji u čitanju vlastitih i tuđih emocija. To ima značajan utjecaj na to kako uče razumjeti sami sebe", dodala je psihoterapeutkinja.

Igrajte se, ali ne kao s malom djecom

Možda mislite da su tinejdžeri prestari za igru, ali ona pomaže u izgradnji neovisnosti i karaktera. Sandahl savjetuje da s tinejdžerima igrate igre koje potiču kritičko razmišljanje.

Naučite ih pravilno slušati

Sandahl kaže da bi roditelji trebali naučiti svoje tinejdžere da slušaju druge sa znatiželjom i poštovanjem te da zauzmu kritički stav prema onom što čuju.

Pobrinite se da se osjećaju saslušanima

Iako tinejdžeri rijetko rade nešto kako bi namjerno povrijedili svoje roditelje, izazivat će vas kada nisu uključeni u odluke ili nemaju osjećaj da ih slušate. Ako to želite izbjeći, Sandahl savjetuje da s djecom otvoreno razgovarate i potaknete ih da preuzmu odgovornost za svoje postupke.

Prihvatite njihovu jedinstvenost

Roditelji moraju shvatiti da je za većinu tinejdžera stresno upoznavati sebe, a mama i tata su osobe koje trebaju podržavati djetetov rast i razvoj, "bez stavljanja u okvire", naglašava Sandahl.

"Način na koji roditelji gledaju na svoje tinejdžere omogućuje im da bolje razumiju njihove misli, osjećaje, želje i granice, a to uvelike utječe na njihovo samopoštovanje", objašnjava.

Razgovarajte otvoreno i iskreno

Roditelji bi trebali razgovarati o ljudskom tijelu, osjećajima i granicama sa svojim tinejdžerom jer to može pomoći u smanjenju sumnji i nesigurnosti.

"Takvi razgovori podižu samopouzdanje tinejdžera, dopuštajući im da vide kakav autentičan kontakt može biti. Normaliziraju ono oko čega mašta divlja", tvrdi Sandahl.

Bez ultimatuma

Ne postavljajte tinejdžerima ultimatume. Prema Sandahl, to često stvara zbunjenost i strah, što može dovesti do pobune.

"Razgovarajte s poštovanjem sa svojim tinejdžerima i oni će s poštovanjem razgovarati s vama. Ostanite mirni dok bjesne oluje – pogledajte ispod površine i shvatite zašto se tinejdžeri tako ponašaju", pojašnjava.

Pokušajte drugačije gledati na situaciju u kojoj se nalazite

Na kraju Sandahl savjetuje da pokušate preoblikovati situacije kako biste ih vidjeli u drugačijem svjetlu. 

"Može se dogoditi da vaš tinejdžer kasni, ali je nazvao unaprijed da vas obavijesti. Kao roditelj istaknite pozitivnu činjenicu da se javio umjesto da ga grdite", poručila je.