Savjetnica: Tri ponašanja mogu otkriti da partner pokušava manipulirati vama

Foto: Shutterstock

Krivnja je prirodna, često prisutna ljudska emocija koja obično pokreće intenzivnu samorefleksiju i ponekad može uzrokovati promjenu ponašanja, tvrdi savjetnica Jamie Cannon.

"Krivnja može biti važna emocija na koju valja obratiti pozornost i omogućava ljudima da razmisle o utjecaju svojih postupaka na druge. Međutim, postoje trenuci kada krivnja može postati toksična", istaknula je za Psychology Today.

Upozorila je na tri znaka koja upućuju na to da netko pokušava manipulirati s nama, stvarajući osjećaj krivnje.

1. Izigravanje žrtve

"Manipulatori često koriste mentalitet žrtve kako bi sebe prikazali kao osobe koje su neprekidno povrijeđene ili nepravedno tretirane. Rijetko preuzimaju odgovornost za svoje postupke, umjesto toga uvjeravaju druge da su upravo oni ti koji su oštećeni. Ova strategija omogućuje im manipuliranje tuđim emocijama, potičući osjećaj krivnje i obaveze kod drugih, što može dovesti do nesrazmjerne moći u odnosima", objašnjava Cannon.

2. Isticanje vlastitih zasluga

Manipulatori često naglašavaju sve što su učinili za nas, koristeći to kao sredstvo manipulacije. "Spominjući svoje žrtve ili doprinose, nastoje stvoriti osjećaj krivnje i inferiornosti kod drugih. Kada naglašavaju svoju 'superiornost' s izjavama poput: 'Ja se brinem više od svih' ili 'Uvijek sam bio/la tu za tebe', manipulativno utječu na samopouzdanje drugih, potičući ih da se osjećaju manje vrijednima", upozorava savjetnica.

3. Nametanje osjećaja dugovanja

Manipulatori često stvaraju privid da im dugujemo nešto zbog njihovih "dobrih" djela, čak i kada to nije istina.

Cannon zaključuje: "Umjesto stvarnog očekivanja uzajamnosti, oni koriste ovu taktiku kako bi vas natjerali da se osjećate obveznima ispuniti njihove želje. Ova se manipulacija može manifestirati kroz suptilne sugestije ili direktne izjave koje sugeriraju da je vaša odgovornost uzvratiti im na neki način. Ovakvo ponašanje stvara pritisak i može vas dovesti do osjećaja krivnje."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.