Sazrelo je vrijeme da se malo drugačije obraćamo prema curama

Screenshoot: YouTube

IZA nas je Super Bowl, najgledanija sportska manifestacija u SAD-u koja s nama nema baš nikakve veze, osim kada se baš na njemu spomene nešto u korist djece cijelog svijeta. Odnosno, ovoga puta kada se spomenu - kćeri. 

Vjerojatno ste i sami ovih dana na televiziji primijetili reklamu o curicama koje trče, rade i trude se najbolje što mogu, a reklama cilja na javnost da se konačno prestane odnositi prema curama kao nježnim, manje snažnim i praktički manje vrijednim članovima društva. I prije svega, da se prestanu vrijeđati cure floskula kao što su "trčiš kao curica". 

I baš zbog te, ali i nekoliko drugih reklama novijeg datuma čini nam se da je konačno sazrelo vrijeme da se curice stavi na tron, da se vrati njihova snaga i istakne njihova moć koja je istovjetna moći dječaka, samo mi kao društvo to još uvijek ne percipiramo tako. 

A tada dođe ova reklama - Audijeva reklama koja je doslovno zapalila publiku kada se u stanci Super Bowla, pred milijunima gledatelja, pojavila na velikom ekranu. 

Reklama je službeno nazvana "daughters", a prikazuje snažnu i hrabru djevojčicu kao glavnu aktericu utrke sklepanih bolida i u pozadini "očev" zabrinuti glas. 

"Zar da svojoj kćeri kažem da su njeni djedovi vrjedniji od baka?". "Da je njen tata bolji i vrjedniji od njene mame? Da joj kažem da će unatoč njenom obrazovanju, njenim vještinama, njenom trudu, njenoj inteligenciji gotovo svaki dečko kojeg upozna uvijek biti barem malo više cijenjen i plaćen?", čuje se glas zabrinutog oca dok gleda svoju kćer kako se žestoko bori u utrci. I dok prolazi ciljnom ravninom kao pobjednica tata se znakovito pita: "Ili možda, možda ću joj moći reći nešto potpuno različito od toga!".

Riječ je naravno o komercijalnoj reklami koja za cilj ima privući publiku, no politika Audija već je godinama, što se manje zna, orijentirana na smanjenje razlika između spolova, smanjenje razlika u plaćama i općenito, smanjivanju razlika između svih. 

I zato ako u Audiju poručuju: "Razvoj i napredak nisu samo za jedne ili druge, oni bi trebali biti dostupni svakome!" možemo li i mi kao roditelji konačno čvrtsto stati na jednu stranu i poručiti našoj djeci neke osnovne stvari u tonu - sve, baš sve što dječaci mogu, mogu i djevojčice. Ali je vrijeme da im i to kažemo, jasno i glasno, jer djeca jako često zanemare ono što oni mogu, pa rade samo ono što društvo od njih očekuje da mogu. A to nije isto. I to je kamen spoticanja koji mnoge curice zaista sputavaju u njihovim stvarnim mogućnostima. I curice i dječake. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.