Šest karakternih osobina koje najčešće imaju prvorođena djeca u obitelji

Foto: Unsplash

NAJSTARIJA djeca u obitelji često nesvjesno preuzimaju vodeću ulogu. U mnogim slučajevima, prvorođena djeca puno brže postaju odgovorna i zrela te uzor svojim mlađim sestrama i braći. Ovo su neke od najčešćih osobina koje se povezuju s najstarijom djecom u obitelji.

Pouzdanost

Roditelji se često mogu pouzdati u svoju prvorođenu djecu koja su im često velika podrška, kao i svojoj braći i sestrama. Najstarija djeca ozbiljno shvaćaju svoje uloge i nastoje ispuniti očekivanja, bilo da se radi o izvršavanju zadataka, poštivanju rokova ili pomoći kada je potrebno. 

Odgovornost

Starija djeca često razviju snažan osjećaj odgovornosti već u ranoj dobi, preuzimajući važne uloge u obitelji i pomažući u brizi o mlađoj braći i sestrama. Prvorođenci ponekad osjećaju i potrebu da budu primjer te preuzmu odgovornost u raznim situacijama, čak i kada se od njih to ne očekuje. 

Prilagodljivost

Starija djeca često doživljavaju prijelaze i promjene unutar obiteljske dinamike, poput dolaska mlađe djece ili promjena u obiteljskoj rutini. Kao rezultat toga, najstarija djeca u obitelji postaju lako prilagodljiva, fleksibilna te sposobna snaći se u mnogim situacijama. 

Samostalnost

Najstarija djeca u obitelji češće su neovisnija i samopouzdanija nego njihova braća i sestre, prenosi The Times of India. Razlog tomu je što im se od malih nogu davalo više odgovornosti i bila su veća očekivanja. Oni prihvaćaju izazove, spremni su donijeti odluke te preuzeti prilike koje im se pružaju. 

Brižnost

Odrastajući kao najstarije dijete u obitelji, često razvijaju brižnu stranu prema braći i sestrama. Najstarija djeca u obitelji često se mogu smatrati zaštitnicima onih mlađih od sebe i pokušavaju brinuti o njihovoj dobrobiti i sigurnosti dok su u prisustvu svoje obitelji i bližnjih. 

Imaju kvalitete vođe

Starijoj djeci potpuno je prirodno preuzeti vodstvo i inicijativu. Za njih je preuzimanje uloge vođe nešto najnormalnije, te će oni i kasnije u životu biti oni koji organiziraju aktivnosti, smiruju sukobe i brinu oko obiteljskih stvari.