Šest stvari koje nikada ne biste trebali reći partneru pred djecom

Foto: 123RF

DJECA upijaju više nego što odrasli misle. Mogu čuti stvari za koje mislimo da su izgovorene tiho. Mogu primijetiti bijes i nesuglasice između partnera, čak i ako ih pokušaju sakriti. Također, djeca će se osjećati sigurnije ako su njihovi roditelji sretni i ako se međusobno dobro slažu.

Zato, važno je znati da ponašanje roditelja može ostaviti trajne posljedice na djecu.

Naime, neke se stvari mogu izgovoriti u trenucima bijesa i nerazumijevanja, ali dječji mozak koji prolazi kroz emocionalni razvoj može dati preveliku važnost onome što čuje i nositi to sa sobom do kraja života.

Evo šest stvari koje nikada ne biste trebali reći partneru pred djecom: 

"Ti si loš roditelj"

Ako dijete to čuje, vjerojatno će podržati jednog roditelja i nesvjesno smanjiti svoje mišljenje o drugom. To, dakle, može imati trajni negativni utjecaj na djetetov odnos s jednim od njihovih roditelja - ili onim koji je to rekao ili onim za koga je rečeno.

Također, zbog toga će se i vaš partner osjećati osuđeno i neadekvatno. Zapitajte se: Kako biste se vi osjećali kad bi vam to netko rekao?

"Ta odjeća ti uopće ne pristaje"

Iz ove naizgled jednostavne rečenice dijete može pročitati mržnju i netrpeljivost. Osim toga, to može shvatiti kao ponižavanje jednog od roditelja, što bi dijete opet moglo natjerati da zauzme stranu. Kada djeca vide da je jedan roditelj pretjerano kritičan prema drugom, možda pomisle da je u redu da ga i oni kritiziraju.

"Ti si kriv/a"

Djeca roditelje trebaju gledati kao tim koji radi zajedno. Ako se roditelji ne slažu oko metoda odgoja, djeca će to primijetiti i vjerojatno iskoristiti u svoju korist.

"Nikada to nećeš moći učiniti"

Ako to čuje, dijete bi moglo smanjiti vlastite vidike i odustati od pokušaja. To bi ga također moglo navesti da pomisli kako jedan roditelj nije sposoban ostvariti vlastite ciljeve.

"Glup/a si"

Ako dijete čuje kako jedan roditelj to govori drugom, možda će vjerovati da je jedan roditelj glup ili beskoristan - čak i ako je to izgovoreno u trenutku bijesa. Nakon toga dijete će tražiti dokaze koji će to podržati i dokazati da je drugi roditelj u pravu.

U suprotnom, može shvaćati da su ovakve izjave pogrešne i nepravedne te će ga to navesti da osjeća ogorčenost i odbojnost prema roditelju koji je izgovorio spornu rečenicu.

"Ostavljam te"

Ako se osjećate kao da želite otići, o tome morate razgovarati s partnerom, a ne ondje gdje vas djeca mogu čuti. Ako to djeca čuju, njihova će neposredna reakcija biti osjećaj da želite otići jer ih ne volite. Osjećat će se krivi i više neće osjećati sigurnost, navodi The Sun.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.