Škola u Japanu kaznila učenicu (14) jer je počupala obrve

Foto: Shutterstock

SREDNJA škola Fukuoka Prefecture u Kurumeu, u Japanu, kaznila je jednu učenicu koja je počupala obrve. Državna škola u travnju je provela inspekciju kako bi procijenila pridržavaju li se učenici pravila koja se tiču frizure i bojenja kose. Tada je uočeno da je jedna 14-godišnjakinja počupala svoje obrve, što se, prema školskim pravilima, smatra prekršajem.

Škola ju je kaznila s "besshitu toko", oblikom discipline u kojem su učenici prisiljeni obavljati školske obveze u zasebnoj učionici. Također je morala napisati dodatni esej.

Ravnatelj škole Miki Hata pojasnio je da "čupanje obrva može odvratiti pozornost od školskih obveza".

"Djeca bi, budući da su u razvojnoj dobi, mogla postati ometena pretjeranim fokusiranjem na svoje obrve i frizure te zanemariti bitne aspekte svog obrazovanja", izjavio je Hata za Abema Times.

Gradski vijećnik Mutsumu Kaneko smatra da je ovo pravilo nelogično i da je kazna prestroga.

"Zašto nije prihvatljivo imati uredne obrve? Jesu li mislili da će joj ponovno narasti obrve ako joj ne dopuste da bude sa svojim vršnjacima u učionici, odnosno smjeste je u zasebnu učionicu? Pravilo koje se tiče obrva u ovoj školi nema logike", pojasnio je svoj stav.

U Tokiju su se 1. travnja u oko 200 škola promijenila pravila odijevanja.Prema tim pravilima učenici ne smiju bojiti kosu ili je šišati na različite dužine. Istovremeno su se prestala prakticirati pravila koja kontroliraju boju donjeg rublja i kazne u obliku kućnog zatvora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.