Smiju li trudnice piti bezalkoholno pivo?

Foto: 123RF

NEMA sumnje da mnogi ljudi vole okus ledeno hladne pive. Žene koje se s vremena na vrijeme vole počastiti ovim alkoholnim pićem, u trudnoći će možda poželjeti uživati barem u njegovoj bezalkoholnoj verziji. No, rijetki znaju da čak i bezalkoholne pive zapravo mogu sadržavati do 0,5% alkohola, navodi Marra Francis, ginekologinja iz San Antonia i bivša voditeljica ginekološkog odjela u bolnici Memorial Hermann.

Pitate se mogu li te količine alkohola u bezalkoholnom pivu naštetiti vašoj nerođenoj bebi? Zahvaljujući ograničenim istraživanjima, zapravo nema dokaza koji bi dali konačan odgovor na to pitanje. Međutim, Američki koledž za porodništvo i ginekologiju (ACOG) kaže da se niti jedna količina alkohola tijekom trudnoće ne smatra sigurnom jer je alkohol povezan s poteškoćama u ponašanju i učenju, urođenim manama, poremećajima fetalnog alkoholnog spektra (FASD) i drugim rizicima.

Također, iako se 0,5% alkohola čini beznačajnom količinom, ne možete uvijek vjerovati deklaraciji. Studija iz 2010., objavljena u The Canadian Journal of Clinical Pharmacology, proučavala je 45 pića za koja se tvrdi da uopće nemaju ili imaju nizak udio alkohola. Istraživači su otkrili da je 29 posto pića "sadržavalo razinu etanola veću od deklarirane koncentracije na njihovoj etiketi", navodi se u studiji. Šest pića koja su proučavana, a koja su označena s 0 posto alkohola zapravo su imala više od 1 posto etanola - a neka i do 1,8 posto, prenosi Parents.

Neke studije, poput one objavljene u Obstetrics and Gynecology, zaključile su da povremeno konzumiranje alkohola tijekom trudnoće nema negativne učinke. No, postoji nejasna linija između "povremenog" i "umjerenog" pijenja i jednostavno nema smjernica koje govore koliko je točno alkohola u redu konzumirati. Zato se većina stručnjaka slaže s pravilom da se alkohol nikako ne smije smatrati sigurnim tijekom trudnoće.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.