Spontani pobačaj je težak i za očeve. Evo kako se nositi s tugom

Foto: EPA-EFE

NEDAVNO je svijetom odjeknula vijest da je Meghan Markle doživjela spontani pobačaj. Njezine su riječi izazvale lavinu reakcija, a nije nedostajalo ni podrške i solidarnosti ljudi koji su prošli kroz isti gubitak.

Mnogi znaju da trudnice koje dožive spontani pobačaj mogu doživjeti krvarenje, grčeve, depresiju i PTSP. No njihovi partneri, poput princa Harryja, možda se pitaju koja je njihova uloga u svemu tome. Studije pokazuju da očevi često dožive krizu identiteta nakon pobačaja partnerice, ali prirodno je i osjećati tugu.

Evo tri načina na koje se muškarci mogu nositi s vlastitom traumom i podržati svoje partnerice nakon pobačaja:

Ne žurite s ponudama rješenja

Tješenje partnerice frazama poput "imat ćeš drugo dijete" ili "možemo pokušati ponovno" bi mogao biti način vašeg suočavanja s gubitkom. Ali važno je osluškivati ​​potrebe osobe koja je upravo doživjela spontani pobačaj.

Umjesto toga, trebao bi vam biti prioritet pitati je što joj treba u tom trenutku ili jednostavno sjediti i slušati bez ikakvih pitanja.

"Žene jednostavno od partnera žele da ih sluša i bude joj rame za plakanje", navodi se na australskom web mjestu za roditelje RaisingChildren.net.au.

Budite spremni razgovarati o bebi

Često se roditelji vežu za djecu prije nego što se ona rode - razmišljajući o imenima, zamišljajući kako će izgledati i tko će to dijete postati. Zato u mnogim slučajevima roditeljima pomaže razgovarati o izgubljenoj bebi, umjesto da ignorirate da je postojala. 

Vaši osjećaji su važni i bit ćete bolji partner ako ih prepoznate

Često muškarci zanemaruju vlastite osjećaje jer misle da je njihova jedina uloga pomoći partnerici da se oporavi od gubitka. No za njih je također važno posvetiti vrijeme razumijevanju vlastitih osjećaja, umjesto da ih ignoriraju. 

Heteroseksualni muškarci često pokazuju "osjećaj tuge, razaranja, nemoći, straha, šoka i gubitka identiteta" nakon pobačaja, prema studiji objavljenoj u časopisu PLOS One.

Šutnja o vlastitim osjećajima može prouzročiti osjećaje ogorčenosti ili depresije, zbog čega je presudno pronaći način da se suočite s njima. Vođenje dnevnika, razgovor sa stručnjakom ili čak započinjanje projekta na koji ćete preusmjeriti pažnju samo su neki od načina na koje se možete pokušati nositi s vlastitim emocijama, navodi Insider.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.