Što je ključ odgoja emocionalno zdrave djece?

Foto: Pexels

IAKO je bitno koliko vremena provodite s djetetom, istraživanje pokazuje da je važnije kako provodite to vrijeme. Naime, u novoj kolumni za Inc.com Jeff Haden otvorio je temu odgoja emocionalno zdrave djece.

Kako kaže, prema studiji profesora Stewarta Friedmana i Greenhausa, broj sati koje roditelji provode sa svojom djecom nije najbolji prediktor njihovog tjelesnog i emocionalnog zdravlja.

"Ako razmišljate o poslu kad ste s djetetom, ono to zna i to utječe na njega. Vrijeme i pažnja nisu isto. Velika je razlika između fizičke i psihičke prisutnosti. Možete provoditi vrijeme s ljudima, ali ako niste psihički prisutni, nikome ne činite dobro", navodi Friedman.

Ukratko, vrijeme je dobro, ali fokusirano, nesmetano vrijeme je bolje.

Studija se fokusirala na ono što Friedman naziva "unutarnjim iskustvom rada". To su:

  • vrijednosti roditelja u pogledu važnosti karijere i obitelji, 
  • psihološko uplitanje rada u obiteljski život (Friedman to definira kao razmišljanje o poslu kad ste fizički s obitelji),
  • prividna kontrola vremena provedenog u radu.

Ti čimbenici, a ne količina zajedničkog vremena provedenog s djetetom, utječu na mentalno zdravlje djece. 

Ipak, važno je i kako se osjećate i odnosite prema vlastitom poslu.

"Ako se otac i majka dobro ponašaju i zadovoljni su svojim poslom, njihova djeca pokazuju malo problema u ponašanju, neovisno o tome koliko dugo njihovi roditelji rade", tvrdi Friedman.

"Psihološka odsutnost uzrokovana digitalnim uređajima također se povezuje s emocionalnim problemima djece i problemima u ponašanju", dodaje. 

Jednostavno rečeno, 30 minuta bez smetnji je bolje nego 60 minuta tijekom kojih "samo morate provjeriti nekoliko e-mailova".

Autor članka Jeff Haden savjetuje da obiteljsko vrijeme shvatite kao radno vrijeme. 

"Večerajte kao obitelj. Pomozite djeci u domaćim zadaćama. Gledajte film, izađite van. Učinite nešto. Učinite bilo što. Dovoljno je samo da to radite zajedno, neometano. Neće biti teško kao što mislite", savjetuje.

Ističe i da je u redu reći djeci: "Trebam 15 minuta da pošaljem nekoliko e-mailova, a onda ćemo izaći i igrati se." Naravno, sve dok se toga držite. 

"Ako nam je stalo do toga kako naša karijera utječe na mentalno zdravlje naše djece, možemo se i trebamo usredotočiti na vrijeme koje poklanjamo svojoj karijeri i eksperimentirati s kreativnim načinima da budemo dostupni fizički i psihološki našoj djeci iako to ne znači nužno provoditi više sati s njima", zaključak je studije.

Možda ne možete kontrolirati koliko vremena provodite sa svojom djecom, ali možete kontrolirati kako ga provodite. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.