Što kada je njihov univerzalni odgovor na sve "ne"?

Foto: Instagram

VAŠ MALIŠAN je u fazi kada na svako vaše pitanje odlučno odgovara s jednim jednostavnim NE? Ne brinite, koliko god neizdrživo se činilo, proći će.

Zašto je ta faza tako popularna kod djece?

1. Ponekad je to jednostavno tako. Djetetu se sviđa unijeti malo prkosa i svoje volje u vaš odnos.

2. Djetetova komunikacija je ograničena. Vaše dijete još uvijek ne zna izraziti sve svoje osjećaje, što će ga povremeno ljutiti. „Ne“ je jednostavno lako izgovorljiva riječ i ne mora uvijek imati značenje koje vi mislite.

3. Djeca provode uspješan psihološki eksperiment. Naravno da nije u stvarnosti tako, no s obzirom na to da su stručnjaci dokazali da je prkosno ponašanje kod malene djece vrlo dobro za djetetov razvoj, imate razloga dopustiti djetetu da igra po svojim pravilima.

4. Dijete je često čulo tu riječ i zapamtilo je kao mogući odgovor na svako pitanje. Postoje mnoge alternative ovoj riječi koje su još uvijek dobar način da dijete nauči granice i pravila.

5. Djeci je potreban osjećaj kontrole. Kada prvi put donese odluku da nešto ne želi, djetetu će se to vjerojatno svidjeti. No, bez brige, kao i sa svim ostalim odlukama u toj dobi, neće trajati dugo. Dopustite djetetu da se osjeća jako i „veliko“.

Kako zaustaviti dijete?

Obratite pažnju na to koliko često govorite „ne“ svom djetetu. Čak nije loša ideja ni tijekom jednog ili nekoliko dana zapisivati. Mogli biste se začuditi koliko puta to nesvjesno izgovorite.

Koliko puta ste rekli ne djetetu tijekom jednog sata, jednog dana i jednog tjedna?

Potom obratite pažnju kada i gdje dijete najčešće iskazuje svoj prkos. Što se događa prije ili poslije? Nakon nekoliko dana mogli biste uočiti pravilan uzorak ponašanja koji bi vam mogao otkriti problem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.