Stručnjaci otkrili kako djeci različite dobi objasniti smrt kućnog ljubimca

Foto: Shutterstock

DJECA koja vole životinje jako se vežu uz svoje kućne ljubimce. S obzirom na to da su svjesni da će jednog dana dijete doživjeti gubitak svog ljubimca, roditelji često strahuju od tog trenutka. Djeci je kućni ljubimac kao član obitelji i vrlo im je teško ispravno pristupiti kad nastupi smrt tog voljenog bića.

Stranica moms.com ponudila je savjete za pristup djetetu kad izgubi kućnog ljubimca ovisno o djetetovoj dobi.

Djeca do 6 godina

Dok je dijete malo, naš primarni instinkt je zaštititi ga. Stoga bismo mogli pomisliti da je dobra ideja koristiti nježne distrakcije kad mu objašnjavamo smrt kućnog ljubimca. Međutim, stručnjaci iz Family Educationa kažu da to nije najbolji pristup. Umjesto toga, kažu da je potrebno koristiti jasne i jednostavne riječi i izbjegavati dvosmislenost. Kada koristite riječi poput "smrt" i "umiranje", manje je zbunjujuće i manje potencijalno traumatizirajuće za dijete nego reći da je ljubimac "otišao spavati" ili "ostao kod veterinara".

Dakako, ipak želite odabrati riječi koje će imati smisla na temelju dobi vašeg djeteta. Međutim, zapamtite da dijete ne razumije metafore koje mnogi od nas koriste kada razgovaramo o osjetljivim temama.

Djeca od 7 do 10 godina

Vrlo je teško razgovarati s djetetom o gubitku voljenog ljubimca. Međutim, mnogi bi rekli da je to lakše objasniti djetetu koje je dovoljno veliko da to i razumije. U mnogim slučajevima to je točno, ali to ne znači da se ne biste trebali dobro pripremiti za razgovor. Baš kao i s mlađim djetetom, bolje je da ste izravni, ali i spremni na brojna pitanja koja će vam postaviti. 

Neka pitanja koja bi vaše dijete moglo postaviti:
Možemo li išta učiniti da se naš ljubimac osjeća bolje?
Hoće li naš ljubimac osjećati bol?
Traje li smrt zauvijek?
Što će se dogoditi kad naš ljubimac umre?
Što ćemo učiniti s tijelom ljubimca?
Jesam li mogao išta učiniti da spasim svog ljubimca?
Što ako zaboravim na svog ljubimca nakon što umre?

Nakon što razgovarate s djetetom o situaciji pitajte ga kako se osjeća. Možda će željeti podijeliti puno emocija koje ne razumije u potpunosti.

Djeca od 11 godina i starija

Kad se vaše dijete približi tinejdžerskim godinama, već je razvilo osnovnu razinu razumijevanja smrti i gubitka. Međutim, vjerojatno je i vrlo privrženo kućnom ljubimcu pa bi to mogao biti težak proces. Razgovarajte s djetetom jasno i opširno o toj temi i odgovarajte na sva pitanja koja vam postavi.

Djetetu ove dobi možete i jasnije objasniti eutanaziju, ako je situacija s vašim ljubimcem iziskuje i ako ste donijeli takvu odluku. Ako žele razgovarati s veterinarom ili s vama odvesti ljubimca na posljednju kontrolu, nemojte to odbiti.

Iako vaše dijete može plakati, ti posljednji trenuci mogu biti važni da nastavi dalje i prihvati taj gubitak.

Djeca u ovoj dobi mogu pokušati umanjiti svoje emocije. Ako roditelji čine isto, moglo bi nastati više štete nego koristi. Iz tog razloga tim iz Nemours Kids' Healtha preporučuje da budete iskreni prema svom djetetu i o osjećajima koje vi proživljavate. "Podijelite s djetetom da se osjećate ljutito, tužno, zbunjeno itd.; na taj ćete način otvoriti prostor za vaše dijete da također podijeli svoje emocije", rekli su.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.