Stručnjaci otkrili obilježja kod djece koja mogu dovesti do moždanog udara u zrelosti

Foto: Shutterstock

NORMALNO je da roditelji pomno paze na zdravlje i dobrobit svoje djece. To je jedan od najosnovnijih roditeljskih poslova, no također može imati veliki utjecaj na dječje buduće zdravlje. Roditelji su često toliko opterećeni i zaokupljeni sadašnjošću da nemaju puno vremena za razmišljanje o budućnosti. Međutim, važno je da to čine jer sve više studija pokazuje da bi zdravlje djeteta moglo utjecati na njihovo zdravlje kao odrasle osobe.

Prema CTV vijestima, novo istraživanje ukazuje na neke prilično rizične čimbenike u djetinjstvu koji bi mogli povećati rizik od moždanog udara u zrelijoj dobi. Ova je studija objavljena u časopisu New England Journal of Medicine.

Kako bi došli do svog zaključka i proučili faktore rizika, istraživači su pratili više od 38.000 sudionika tijekom pola stoljeća. Radi se o najvećoj svjetskoj studiji na ovu temu. Čimbenici rizika koje su pronašli povezani su s većim rizikom od moždanog i srčanog udara. Ti čimbenici rizika su:

- krvni tlak,
- kolesterol,
- indeks tjelesne mase,
- prisutnost triglicerida i
- pušenje u djetinjstvu.

Djeca koja imaju jednu ili više od ovih poteškoća mogu biti izložena većem riziku i možda će im trebati redovit nadzor liječnika.

Terence Dwyer, viši autor studije, rekao je da se mnogi istraživači ustručavaju raditi ovakve studije jednostavno zato što to predugo traje. "Djecu morate pratiti dok ne postanu punoljetna, a malo tko se prihvati tog zadatka", rekao je, no oni su to htjeli jer znaju koliko to može biti važno za ljudsko zdravlje.

Kako bi proveli studiju, promatrali su sve sudionike koji su u odrasloj dobi doživjeli kardiovaskularne probleme. Otkrili su da je njih 319 završilo smrću, a 779 ih je preživjelo. Zatim su analizirali navike u djetinjstvu kako bi vidjeli postoji li neka zajednička karakteristika među njima. To je ono što je navelo istraživače da sastave ovaj popis. Očito je da što više rizičnih čimbenika dijete ima, to je veći rizik. Zbog toga je važno da medicinski stručnjaci i roditelji prate mlade koji pokazuju ove čimbenike rizika kako bi na vrijeme intervenirali.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.