Stručnjaci pronašli vezu koja otkriva prijeti li trudnici prijevremeni porod

Foto: Instagram

OVA nova metoda mogla bi spasiti mnoge trudnice od rizika prijevremenog poroda.

Čini se da na to ukazuje promjena na sluznici cerviksa jer je otkriveno da njen sastav nije isti radi li se o trudnici pred porod ili trudnicama koje su rodile prije termina, odnosno prije ulaska u 37. tjedan.

Rezultati istraživanja objavljeni su u Scientific Reportu i kažu da bi ovo mogao biti dobar (i bezbolan) pokazatelj prijeti li trudnici prijevremeni porod.

"Tijekom zdrave trudnoće, sluznica vrata maternice formira kompaktan, zaštitni 'čep' između sterilne maternice i kolonizirane vagine, selektivno dopuštajući prolazak hranjivih tvari, plinova, a isključujući potencijalno štetne patogene".

Da bi uvidjeli postoji li razlika, znanstvenici su testirali sluznice vrata maternice triju različitih skupina žena. Jedna grupa bila je sastavljena od 20 žena, u dobi od 18 do 45 godina koje nisu bile trudne, ali su u tom trenutku ovulirale. Druga skupina bila je sastavljena od 20-ak žena sa zdravom trudnoćom kojima nije prijetio nijedan rizik koji bi mogao dovesti do ranijeg poroda. Posljednju, treću skupinu, činile su žene s rizičnim trudnoćama.

Tijekom testiranja je otkriveno da je cervikalna sluz žena s rizičnim trudnoćama bila puno rjeđa od sluznice žena sa zdravom trudnoćom, koje su prošle 37 tjedan i pripremaju se za normalan porod.

A iako zasad nije otkriveno uslijed čega dolazi do promjena u sastavu sluznice, jer je očito da se ona prorjeđuje te tako postaje slabiji materijal za zaštitu maternice, ovo bi otkriće trebalo barem malo pomoći. Sad se zna da bi ciljani pregled sastava sluznice mogao barem otkriti prijeti li ženama rizik ili ne te, ako prijeti, adekvatno reagirati da se zaštitni sloj "popravi" na vrijeme. 

No na tome će znanost sigurno raditi i dalje. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.