Stručnjaci su potvrdili da je s drugim djetetom najteže. Evo kako to objašnjavaju

Foto: Pixabay

JE LI vam se ikad učinilo da je s prvim djetetom sve išlo lagano, dok s drugim imate same probleme? Upravo su se ovom tezom vodili znanstvenici koji su zaključili da bi drugo dijete moglo biti ''teže'' i problematičnije nego ostala djeca u obitelji, kako u mlađoj tako i kasnije, u odrasloj dobi.

U istraživanju koje je proveo Joseph Doyle s Tehnološkog instituta iz Massachusettsa sudjelovalo je tisuću obitelji s dvoje ili više djece, a rezultati su bili nevjerojatni. Naime, otkriveno je kako drugorođeno dijete češće upada u nevolje nego ostala djeca u obitelji. Važno je naglasiti da su znanstvenici prvenstveno proučavali obitelji u kojima je drugo dijete muško.

''U obitelji s dvoje ili više djece dječaci koji su rođeni kao drugo dijete imaju 25 do 40 posto veću vjerojatnost da upadnu u nevolje u školi ili imaju problema sa zakonom u kasnijoj dobi nego što je to slučaj s prvorođenim dječacima'', stoji su istraživanju.

Dijete ima potrebu da se natječe za pažnju roditelja

Doyle objašnjava da na takvo ponašanje utječu različiti faktori, kao što su potreba drugog djeteta da se na neki način ''natječe'' za pažnju svojih roditelja, ali i prisustvo starijeg uzora u njegovom životu, odnosno brata ili sestre.

''Dok prvorođena djeca imaju za uzore odrasle ljude, djeci koja su rođena druga uzor su najčešće stariji brat ili sestra. Oni se možda ne ponašaju racionalno ili kako bi trebali, a to itekako utječe na ponašanje djeteta koje ih kasnije kopira. I roditeljska zalaganja su drugačija, a utjecaj brata ili sestre dodatno doprinosi tim razlikama koje kasnije vidimo i u lošem ponašanju", smatra Doyle.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.