Stručnjakinja otkrila koji znakovi pokazuju da je dijete spremno za skidanje pelena

Foto: Pexels

SVAKI roditelj zna da skidanje pelena i privikavanje na tutu ili wc može biti mukotrpan zadatak. Da bi taj proces bio što jednostavniji, dijete mora biti spremno za veliki korak, a na to može ukazivati sedam znakova koje je na TikToku podijelila stručnjakinja za djecu Katie Fenske.

Njezin prvi savjet je da pričekate da dijete navrši 20 mjeseci, što je obično pravi trenutak za većinu djece. Drugi znak je da vaše dijete može komunicirati pomoću jedne do dvije riječi ili simbola.

"Ako dijete još ne govori, ne znači da nije spremno, sve dok može na bilo koji način komunicirati svoje potrebe", pojasnila je.

Treći znak spremnosti je da dijete može slijediti jednostavne upute od jednog do dva koraka, kao što je naredba da stavi igračku u košaru.

Ako je vaše dijete počelo samostalno obavljati zadatke, poput odijevanja, to je također znak da je vrijeme da se počnete opraštati od pelena.

"Znam da je frustrirajuće kada ste u žurbi i pokušavate odjenuti svoje dijete, a ono vam kaže ‘ja ću sam’, ali to je dobar znak da je spremno za navikavanje na tutu", dodala je.

@itspottytime_ Is my child ready to potty train? #howtopottytrain #pottytrainghack #pottytraining #pottytrainingboys #pottytrain #pottytrainingtips #pottytraininghacks #pottytraininggirls #pottytrainingtoddlers #toddlers #toddlermom #toddlermomlife #terribletwos #momlife #twoyearolds #threeyearolds #toddlerlife ♬ original sound - Katie Fenske - It’s Potty Time

Potom obratite pozornost na to oponaša li dijete vas ili druge oko sebe, što je još jedan znak spremnosti.

Šesti znak je da je dijete svjesno da mu je pelena mokra ili puna.

"To možete prepoznati po tome što se možda skriva kad obavlja nuždu u pelenu ili se tapša po peleni te vam signalizira da je ona puna", ističe Fenske.

Na kraju, ako dijete skida svoju odjeću i pelenu, postaje samostalno i razvija svijest o tjelesnim funkcijama.

"Vaše dijete ne mora pokazivati sve ove znakove, ali oni mogu biti dobar pokazatelj je li spremno ili ne", zaključila je.