KONZUMACIJA ekstra djevičanskog maslinovog ulja u trudnoći poboljšava kvalitetu majčinog mlijeka, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Food Chemistry.
Maslinovo ulje bogato je omega-3 i omega-6 masnoćama koje potiču rast djeteta. Prolaze čak i placentarnu barijeru, poboljšavajući razvoj djeteta u maternici.
"Ovo je prva studija koja je izvijestila o prijenosu biljnih spojeva ekstra djevičanskog maslinovog ulja s majke na potomstvo tijekom dojenja", rekla je glavna autorica studije, dr. Maria Rodrigues-Lagunas.
Nalazi se temelje na ženkama štakora koje su šest tjedana hranili maslinovim uljem. Analiza uzoraka krvi identificirala je kemijske derivate kod majki i njihovih mladunaca. Antioksidansi zvani hidroksitirosol i tirosol uništavaju slobodne radikale koji oštećuju DNA.
"Naši rezultati podupiru tvrdnju da prehrana obogaćena ekstra djevičanskim maslinovim uljem može promijeniti ili čak povećati kemijski sadržaj majčinog mlijeka - što ima potencijalne zdravstvene prednosti za dojenče. Štoviše, obećavajuće razine spojeva maslinovog ulja i njegovih metabolita otkrivene su u plazmi potomstva", pojašnjava dr. Rodrigues-Lagunas.
Zašto ekstra djevičansko maslinovo ulje?
Majčino mlijeko najbolja je hrana za dojenčad. Sadrži esencijalne hranjive tvari, hormone i antitijela koja štite od infekcija i metaboličkih bolesti. Dojenje također pruža mnoge kratkoročne i dugoročne koristi za majku - uključujući smanjenje rizika od raka dojke.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje je lako probavljivo i pomaže u radu želuca te sprječava zatvor i grčeve. Pomaže u apsorpciji vitamina D, važnog za rast beba i djece jer regulira kalcij. Također potiče unos minerala koji su neophodni za jačanje kostiju i mišića, što djeci daje dodatnu zaštitu od prijeloma kostiju u njihovim ranim godinama i smanjuje rizik od osteoporoze u starijoj dobi.
Maslinovo ulje snižava loš kolesterol koji uvelike doprinosi pretilosti, koja pogađa jedno od troje djece između šest i devet godina. Zato liječnici preporučuju zamjenu životinjskih masti ekstra djevičanskim maslinovim uljem.
Također je zabilježen manji rizik od astme kod djece majki koje su tijekom trudnoće konzumirale maslinovo ulje. Utvrđeno je da njihove bebe imaju razvijeniji imunološki sustav te manji rizik od rinitisa i alergija.
U Hrvatskoj pedijatri preporučuju korištenje maslinovog ulja za pripremu krutih obroka za bebe iznad šest mjeseci i malu djecu. U Italiji čak preporučuju dodavanje maslinovog ulja u adaptirano mlijeko kako bi se iskoristile sve njegove dobrobiti, osobito za bebe koje pate od grčeva.